Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Starije žene s prolapsom pelvičnih organa mogu postići iste rezultate jačanjem mišića dna zdjelice kao i liječenjem pesarom, pokazuje novo istraživanje iz Nizozemske.

"Nije bilo značajne razlike između vježbanja mišića dna zdjelice i postavljanja pesara za smanjenje simptoma prolapsa dna male zdjelice u probranoj populaciji starijih žena sa simptomatskim prolapsom. Specifični simptomi prolapsa su pokazali veće poboljšanje u liječenju pesarom, a liječenje pesarom je poželjno u analizi troškova i dobiti", rekao je glavni autor Dr. Chantal Panman, liječnik na Odjelu opće medicine na University Medical Center u Groningen.

"Pretpostavili smo da će postavljanje pesara biti učinkovitije od jačanja mišića dna zdjelice u poboljšanju simptoma prolapsa dna zdjelice. Rezultati su nas dijelom iznenadili jer nije bilo značajne razlike u svim simptomima dna zdjelice između jačanja mišića dna zdjelice i liječenja pesarom mjereno po upitniku 'PFDI-20' (Pelvic Floor Distress Inventory with 20 questions)", rekao je Dr. Panman.

S druge strane, žene u skupini s pesarom nisu pokazale značajno veće smanjenje specifičnih simptoma prolapsa u usporedbi sa ženama u skupini jačanja mišića dna zdjelice, sugerirajući da će liječenje pesarom biti najučinkovitije u smanjenju tipičnih simptoma prolapsa, što je razumljivo s obzirom da pesar izravno ispravlja prolaps", objasnila je.

Dr. Panman i njezini kolege su uključile u studiju 20 žena starosti 55 godina i starije iz primarne zdravstvene zaštite koje nisu imale liječenje prolapsa u prethodnoj godini, liječenje drugih poremećaja donjeg urinarnog poremećaja, smanjenu pokretljivost, malignitet organa zdjelice, teške ili terminalne bolesti i kognitivno oštećenje.

Sudionicama je poslan upitnik za eventualne simptome vezane za prolaps: urinarnu inkontinenciju, vaginalni prolaps, pritisak u maloj zdjelici, potrebu za vaginalnim pritiskom kod početka mokrenja ili defekacije. Oni koji su imali jedan ili više simptoma su pozvani da ispune više upitnika, bili intervjuirani i imali fizičke preglede.

Stupanj prolapsa je mjeren pomoću kvantifikacije prolapsa dna zdjelice (POP-Q). Žene čiji je vodeći rub prolapsa bio na ili iznad himenalnog ostatka (POP-Q poodmakle faze 2 ili stupanj 3) su bile podobne za studiju.

Istraživači su razvrstali 80 žena za vježbe jačanja mišića dna zdjelice i 82 žene za liječenje pesarom, kako je objavljeno online 10. kolovoza u Menopause, časopisu američkog društva za menopauzu.

U 24 mjeseca nije bilo značajne razlike u problemima zbog simptoma prolapsa dna zdjelice između liječenja pesarom i jačanja mišića dna zdjelice mjereno po PFDI-20. Postojala je srednja razlika od -3,7 bodova u korist pesara.

Došlo je do značajno većeg poboljšanja u simptomima prolapsa u skupini liječenoj pesarom, s prosječnom razlikom -3.2 boda (P = 0,05). U razdoblju od dvije godine, izravni medicinski troškovi po osobi su bili 309 $ za liječenje pesarom i US $ 437 za jačanja mišića dna zdjelice (oko 277 eura vs 392 eura).


 

IZVOR: http://bit.ly/2c0qcK7
Menopause 2016.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve