Datum zadnje izmjene: 23. 02. 2020.

Ektopična trudnoća, u nas poznatija pod nazivom izvan ili vanmaternična trudnoća, može se liječiti jednako učinkovito s letrozolom, inhibitorom aromataze, kao i s metotreksatom, kemoterapijskim sredstvom, pokazala je mala studija koja je izazvala interes na Znanstvenom kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu. Letrozol je lijek koji blokira proizvodnju estrogena i koristi se u adjuvantnom liječenju raka dojke. Njegova primjena u liječenju vanmaternične trudnoće nije bila do sada opisana.

"To nikada ranije nije pokazano" i, ako se potvrdi, "moglo bi biti veliko otkriće", rekao je istražitelj Mohamed Mitwally, dr. med. iz Odesska centra za reproduktivnu medicinu u Helotesu u Teksasu, koji je predstavio rezultate na kongresu. Za razliku od metotreksata, letrozol djeluje (anti) hormonalno, "tako da je ovo potencijalno velika mogućnost zaobilaženja režima kemoterapije u liječenju izvanmaternične trudnoće", izjavila je Eva Feinberg, dr. med.  Medicinski fakultet Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu, potpredsjednica Američkog društva za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost. 

"U nedostatku estrogena, progesteron možda neće vršiti svoje fiziološke funkcije zbog negativnog učinka na receptore progesterona. Hipotetski, inhibiranjem sinteze estrogena blokiranjem enzima aromataze putem letrozola, progesteron ne može održavati svoju fiziološku funkciju u održavanju trudnoće, uključujući ektopičnu trudnoću ”, objašnjavaju Mitwally i njegovi kolege u svom sažetku. 

U studiji, tim je pratio 42 žene s nekompliciranom vanmateričnom trudnoćom. Četrnaest pacijentica je liječeno metotreksatom, te je isti broj oboljelih liječen letrozolom. Četrnaest pacijentica je bilo podvrgnuto operaciji. Medikamentozno liječenje dovelo je do potpunog rješavanja ektopične trudnoće – što je potvrđeno laboratorijski nivoima hormona trudnoće hCG – u 86% žena.

Letrozol umjesto kemoterapije za liječenje ektopične trudnoće

Ovaj se tretman može brzo pratiti

Međutim, u skupini s metotreksatom dvije žene su morale biti operirane nakon što su postale hemostatski nestabilne. I u skupini s letrozolom jedna je žena operirana kad je postala hemostatski nestabilna, a druga operacija bila je kada se razina hCG-a nije smanjila 4 dana nakon primjene medikamentoznog liječenja. 

Metabolički i hormonalni učinci dvaju lijekova su različiti. Žene iz skupine s metotreksatom imale su značajno povišenje jetrenih enzima i značajno smanjenje koncentracije trombocita. Hormonski profili bili su povoljniji u skupini s letrozolom, a razina hCG-a brže se smanjivala u skupini s letrozonom nego u grupi s metotreksatom. Tri mjeseca nakon liječenja, razina anti-Mullerovog hormona koji ukazuje na funkcionalnu aktivnost jajnika, bila je niža u skupini s metotreksatom nego u skupini s letrozolom ili nakon operacije. 

"Obećavajuća" visoka učinkovitost i bolji sigurnosni profil terapije s letrozolom zahtijeva veću studiju s randomiziranim kliničkim ispitivanjima, potvrđuju istraživači. "Teoretski, ovaj tretman se može brzo pratiti", rekao je Mitwally, koji je patentirao uporabu inhibitora aromataze za liječenje ektopične trudnoće. "Koristi se godinama, pa znamo da je siguran; i što je vrlo važno, znamo da djeluje". 

"Ova mala studija, iako preliminarna, pokazuje veliku mogućnost koju letrozol ima za liječenje ektopične trudnoće", rekao je Bradley Hurst, dr. med. , Američko društvo za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost.  "Metotreksat je medicinska alternativa kirurgiji već neko vrijeme. No, kao kemoterapijski lijek, antimetabolit i imunosupresiv, metotreksat ima toksične učinke koji mogu ugroziti zdravlje pacijentice i buduću plodnost. Potrebna su dodatna istraživanja, ali na temelju ove studije, letrozol se čini sigurnom i učinkovitom alternativom ", dodao je.

 

Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM) 2019 Znanstveni kongres : Sažetak O-194.

 

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve