Datum zadnje izmjene: 01. 11. 2023.

Liječenje lokalnom niskodoziranom estrogenskom terapijom simptoma vaginalne atrofije može započeti prije ili nakon 60. godine života, prema analizi randomizirane, placebo kontrolirane studije u SAD-u i Kanadi.

"Glavni nam je cilj bio skrenuti pozornost na genitourinarni sindrom menopauze čiji je glavni simptom vulvovaginalna atrofija", napisala je dr. Christine Derzko sa Sveučilišta u Torontu i bolnice St. Michael's Hospital. "Previše oboljelih žena zanemaruje simptome s kojima se suočavaju ili u najmanju ruku ne potraže liječničku pomoć za njih, nesvjesne da je na raspolaganju učinkoviti tretman. Vjeruju da je to posljedica starenja i da bi se jednostavno trebale nositi s tim."

"Vaginalni estrogen dobro djeluje i u starijoj i u mlađoj dobnoj skupini (mlađoj ili starijoj od 60 godina) ako se mjeri i subjektivno i objektivno", rekla je. "Ovo je vjerojatno najvažnija poruka i za pružatelje zdravstvenih usluga i za njihove pacijentice."

"Potrebno je malo više vremena da se postignu objektivni rezultati kod starijih žena, što je nešto što medicinari trebaju poštovati - liječenje treba nastaviti", istaknula je. "Slično tome, pacijentice moraju znati da podaci pokazuju da će, ako nastave s liječenjem, biti uspješne u postizanju svog cilja i zadovoljenju svojih potreba. Ako prekinu liječenje i simptomi se ponove, liječenje se mora ponovno pokrenuti i nastaviti, u odsutnost kontraindikacija".

Kao što je objavljeno u Menopause, dr. Derzko i kolege napravili su analizu podataka iz dvostruko slijepog, randomiziranog placebo kontroliranog ispitivanja (NCT00108849), u koje je liječeno 205 žena u postmenopauzi u dobi od 45 i više, s 10 ug vaginalnog estrogena kroz jednu godinu.

Žene mlađe ili starije od 60 godina na početku liječenja ocjenjivane su prema indeksu sazrijevanja sluznice rodnice (procjena na citološkim uzorcima vaginal tim, citološki su se profili značajno razlikovali u ove dvije skupine. U početku je udio parabazalnih stanica bio niži u mlađih žena (37.8% naspram 52.3%), dok su mlađe žene imale veći udio intermedijalnih (58.9% naspram 44.5%). Suprotno tome, osnovni udio superficijalnih stanica bio je sličan među skupinama (3.3% i 3.2%).U 52. tjednu udio parabazalnih stanica smanjen je i kod mlađih i kod starijih žena, na 4.6%, odnosno 11.2%. Slično tome, udjeli medijalnih i superficijalnih stanica povećani su u obje skupine na 79.2% i 72.9% za intermedijalne, odnosno 16.2% i  15.9% za superficijalne stanice.

Lokalna estrogenska terapija vaginalne atrofije može početi prije ili nakon 60 godina starosti

Analiza je pokazala značajne razlike u promjeni indeksa sazrijevanja sluznice rodnice od početne vrijednosti do 52. tjedna između dobnih skupina za parabazalne i intermedijalne stanice, s procijenjenim učinkom od -3.7 odnosno 5.8 za parabazalne i intermedijalne stanice, što ukazuje na smanjenu staničnu reakciju na liječenje kod starijih žena. Dalje, učinak liječenja na pH rodnice bio je manji za starije žene, s razlikom između grupa od -0.19.

Autori napominju da se vaginalni estrogen može započeti u bilo kojoj dobi za poboljšanje simptoma. "Snažniji odgovor primijećen u mlađih žena podupire trenutne kliničke preporuke za rani početak liječenja. Nastavak liječenja može biti važan kako bi se izbjeglo ponavljanje atrofije rodnice", zaključuju.

Dr. Derzko je dodala da kliničari trebaju osigurati okruženje u kojem se žene osjećaju sigurno da bi mogle slobodno govoriti o svojim problemima vaginalne atrofije ili genitourinarnom sindromu menopauze.

Dr. Harvey Winkler, direktor  Fellowship in Female Pelvic Medicine and Reconstructive Surgery: Urogynecology at Northwell Health u New Yorku rekao je: "Na početku liječenja žene mlađe od 60 godina bolje su reagirale na terapiju od žena dobi 60 godina ili starijih. Međutim, kako žene stare i ulaze u stariju dobnu skupinu, ne znamo hoće li se ta korist nastaviti. Dulje praćenje može pokazati hoće li se snažnije beneficije s vremenom smanjivati ​​ili ne. "

Poput dr. Derzk, zaključio je: "Mnoge žene nepotrebno pate od vaginalne atrofije i genitourinarnog sindroma menopauze, a vaginalni estrogen može uspješno i sigurno liječiti ove simptome."

 

IZVOR: https://bit.ly/35jxNvP Menopause.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve