Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Nova studija pokazuje da je postmenopauzalna vulvovaginalna atrofija povezana s promjenama u vaginalnoj flori. Dolazi do smjene dominantnih Lactobacillusa koji prevladavaju u generativnoj dobi anaerobnim organizmima koji prevladavaju u postmenopauzi.

"Zainteresirani smo za individualne preporuke ženama u odabiru prebiotika i probiotika", kaže vođa istraživanja dr Rebecca Brotman, doktor medicine (Institute for Genome Sciences, University of Maryland, Baltimore).

"Preporučujemo upotrebu probiotika i prebiotika za poboljšanje zdravlja vaginalne sluznice gotovo već 30 godina", rekao je dr Gregor Reid (Canadian Research and Development Centre for Probiotics, Lawson Health Research Institute, Schulich School of Medicine, University of Western Ontario in London, Ontario, Canada).

"100%-tno podržavam ovu studiju. Lijepo je vidjeti potvrdu našeg rada kojeg smo objavili 2011. godine koja povezuje lošu floru s slučajevima vulvovaginalne atrofije", rekao je dr Reid u Medscape Medical News.

Dr Brotman je prezentirala studiju na godišnjem skupu North American Menopause Society (NAMS) 2013. godine. Objavili su rezultate online 30. listopada 2013. u Menopause. Studija je uključila 90 nasumice odabranih žena iz velike prospektivne studije o papillomavirusu u postmenopauzi (J Low Genit Tract Dis, 2013;17:38-47). Skupine u podstudiji su podijeljene na pre-, peri- i postmenopauzalno razdoblje.

Uzeti su vaginalni uzorci, žene su ispunjavale upitnik i učinjen je ginekološki pregled koji se bazirao na vaginalnim simptomima i atrofiji uključujući boju vaginalne sluznice, suhoću, naboranost, debljinu i petehije.

87 žena od kojih su dobiveni svi podaci su grupirane u 6 tipova opisanih stanja bakterijskih flora (bacterial community state - CST) bazirano na dominantnoj bakteriji. Bilo je 4 tipa dominantnog Lactobacillusa: Lactobacillus crispatus (CST I), Lactobacillus gasseri (CST II), Lactobacillus iners (CST III) i Lactobacillus jensenii (CST IV). Peti CST je bio karakteriziran s malim udjelom Lactobacillusa i visokim udjelom anaerobnih organizama. Zadnji CST je bio podijeljen u dvije grupe: CST IV-A je bio karakteriziran prisutnošću Anaerococcusa, Peptoniphilusa, Prevotelle i Streptococcusa; CST IV-B je bio karakteriziran visokim udjelom Atopobiuma i Megaspherae.

Studija je ustanovila da „ je bilo značajne povezanosti između menopauzalnog stanja i CTS i atrofije i CTS“ izvjestila je dr Brotman.

Iako su Lactobacillusi dominirali u flori svakoj stadija perimenopauze, razina mikroorganizma je značajno bila niža u postmenopauzalnoj dobi nego u pre- ili perimenopauzalnoj (54 % naprema 83%), rekla je ona. Kod postmenopauzalnih žena, 29% je klasificirano kao CST IV-A, 25% je klasificirano kao CST I (L.crispatus-dominirajući) i 18% je klasificirano kao CST III (L.iners-dominantni).

Uspoređujući s ženama bez atrofije, tip vaginalne flore s lakšom i srednjom atrofijom klasificiran kao CST IV-A bio je 25 puta češći nego tip klasificiran kao CST I. Velika količina Anaerococcusa, Peptoniphilusa i Prevotelle mogla bi imati glavnu ulogu u kliničkoj manifestaciji vulvovaginalne atrofije. U dodatku, promjena u CST IV-A najvjerojatnije počinje kod perimenopauzalnih žena kod kojih je dominantna L.iners, kaže ona. „L.iners nije tipičan laktobacil. Postoje neki sojevi koji nisu protektivni i slabije utječu na stabilizaciju mikrookoline.“ Iako je gubitak Lactobacillusa povezan s atrofijom, „ako uspijemo povratiti Lactobacilluse, ne znamo kakvi će biti dodatni efekti.“ kaže ona.

"Ja nisam kliničar, ali kod mene postoji sumnja da ćemo pomoći kod slabijih i srednjih slučajeva ali ne i kod teških slučajeva atrofije. Jedna od činjenica koju uvijek naglašavamo je racionalni odabir probiotika – individualni pristup da se održi flora u vrstama mikroba i tijekom vremena – jer znamo da vaginalna flora nije stabilna cijelo vrijeme. Veoma je dinamična."

Prijašnji rad dr Reid je pokazao promjene od lactobacillus-dominatne flore u postmenopauzi s posljedičnom suhoćom kako se broj Lactobacillusa smanjuje. "Izgleda neshvatljivo da se najčešći problem u zdravlju žena nije smanjio unatrag 30 godina. Čini se da je promjena u kvaliteti života toliko velikog broja žena nevažna medicinskim znanstvenicima i farmaceutskim kompanijama", rekao je dr Reid u Medscape Medical News.

"zgleda da je potrebna revolucija da bi se to promijenilo, počevši od pronalaska izvora financiranja ovakvih istraživanja pa sve do novih preporuka i načina liječenja."


Changing Vaginal Microbiome Triggers and Relieves Atrophy. North American Menopause Society (NAMS) 2013 Annual Meeting: Abstract S2.

  Novosti - Sve