Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Kliničari bi trebali preporučavati dijetu s niskim glikemijskim indeksom trudnicama s gestacijskim dijabetesom melltus, navode novi podaci iz meta-analize.

Analiza je utvrdila da je prehrana s niskim glikemijskim indeksom povezana ne samo sa smanjenjem uporabe inzulina, već i s nižom porođajnom težinom beba. Objavljeno u "Diabetes Care", analiza se temelji na podacima iz devet randomiziranih kontroliranih pokusa.

Prethodna Cochrane analiza je zaključila da nema značajne prehrambene koristi kod prehrane s niskim glikemijskim indeksom. No, ova najnovija analiza uključuje više znanstvenih istraživažanja nego Cochrane analiza, rekli su autori.

Ukupno dijetetsko ograničenje i dijeta s niskom razinom ugljikohidrata nisu imale sličan utjecaj na majčinsko ili zdravlje novorođenčeta, otkrili su istraživači. Međutim, prehrana s niskim glikemijskim indeksom smanjila je udio trudnica kojima je bio potreban inzulin za 24%.

"Rjeđa uporaba inzulina znači da 13 od 100 trudnica s gestacijskim dijabetesom nisu morale koristiti inzulin ako su se držale dijete s niskim glikemijskim indeksom tijekom trudnoće," navode autori.

Osim toga, prosječna porođajna težina beba čije su majke imale gestacijski dijabetes. a koje su se pridržavale prehrane s niskim glikemijskim indeksom, bila je 161,9 g manja od beba čije su majke bile u kontrolnoj skupini prehrani.

Korištenje skale glikemijskog indeksa od 0 do 100 prema onoj mjeri u kojoj hrana povisuje razinu glukoze u krvi nakon jela, autori su kategorizirali namirnice s glikemijskim indeksom manjim od 55 kao hranu niskog glikemijskog indeksa. Integralni kruh, zobene pahuljice, muesli, slatki krumpir, kukuruz, slatki krumpir, lima grah, grašak, leća, većina voća i mrkva su među namirnicama za koje se smatra da imaju nizak glikemijski indeks, u skladu s Američkim društvom za dijabetes.

Dijeta s niskim glikemijskim indeksom, međutim, nije utjecala na debljanje majke ili stopu carskog reza, naveli su autori.

 

Ključne točke:

 

  • Liječnici trebaju preporučiti trudnicama s gestacijskim dijabetesom izvor namirnica s niskim glikemijskim indeksom.
  • Držanje dijete s niskim glikemijskim indeksom, vjerojatno će poboljšati zdravlje žena s gestacijskim dijabetesom.
  • Iako je povezana sa smanjenom potrebom za inzulinom i smanjenjem porođajne težine djece, prehrana s niskim glikemijskim indeksom ne utječe na debljanje majke ili stopu carskih rezova.

 

OB.GYN.netDr. Vesna Harni
  Novosti - Sve