Datum zadnje izmjene: 22. 01. 2020.


Dr. Bob Kirkcaldy iz Službe za prevenciju spolno prenosivih bolesti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država, iznio je nove smjernice u liječenju gonoreje, objavljene u Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Gonoreja (kapavac) česta je zarazna bolest s više od 300,000 slučajeva prijavljenih 2010. godine u Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a. Međutim, procjenjuje se da se svake godine samo u SAD zarazi više od 700,000 ljudi.

Bolest je spolno prenosiva, često bez simptoma, a ukoliko se ne liječi, uzrokuje dugotrajne posljedice uključujući kroničnu zdjeličnu bol, izvanmaterničnu trudnoću i neplodnost. Gonoreja također povećava rizik dobivanja i prenošenja HIV-a.

Cefalosporini su lijekovi koji se u SAD preporučuju za terapiju kapavca. U posljednjih nekoliko godina, koristila se kombinacija oralnog cefalosporina cefiksima ili ceftriaksona, cefalosporina u injekciji, uz dodavanje drugog antibiotika.

Posljednji laboratorijski podaci pokazuju da možda opada učinkovitost cefiksima u liječenju gonoreje. Iz tih razloga, CDC je dao preporuke za liječenje gonoreje u kojima se više ne preporučuje korištenje cefiksima. Umjesto toga, CDC preporučuje korištenje ceftriaksona u kombinaciji s drugim antibiotikom.

Za pacijente s nekompliciranom genitalnom, rektalnom i faringealnom gonorejom, preporučuje se kombinacija 250 mg ceftriaksona u jednoj intramuskularnoj dozi uz 1 g azitromicina jednokratno ili tjedan dana doksiciklina 2x100 mg.

Ponekad može biti nužno koristiti alternativni antibiotski protokol koji ne uključuje ceftriakson. U slučajevima kada ceftriakson nije dostupan, CDC preporučuje cefiksim 400 mg oralno uz 1 g azitromicina oralno ili tjedan dana doksiciklina 2x100 mg oralno.

Za osobe s alergijom na cefalosporine, CDC preporučuje jednokratnu oralnu dozu od 2 g azitromicina.

U oba slučaja, preporučuje se test izlječenja tjedan dana nakon liječenja i to je značajna promjena u CDC-ovim smjernicama.

Prvo, pacijenta treba kontrolirati zbog mogućeg neuspjeha liječenja. Pacijente koji i nakon liječenja imaju smetnje, treba ponovno testirati. Ako su kulture pozitivne na gonokok, treba testirati rezistenciju gonokoka. Test izlječenja potrebno je napraviti tjedan dana od terapije. Osigurati treba i da seksualni partner oboljeloga bude obrađen i liječen unutar 60 dana.

Drugo, unutar 24 sata nadležnoj epidemiološkoj službi treba prijaviti svaku sumnju u neuspjeh liječenja.

Važno je znati da je jedna doza od 250 mg ceftriaksona u injekciji učinkovita za liječenje gonoreje svih anatomskih sijela. Nema kliničkih podataka koji bi podržali korištenje veće doze ceftriaksona. Također, upotrebi azitromicina uz ceftriakson treba dati prednost pred doksiciklinom iz dva razloga. Prvo, azitromicin se uzima jednokratno, što je lakše i prihvatljivije za pacijenta i drugo, veća je prevalencija rezistencije gonokoka na tetracikline nego na azitromicin u istraživanim izolatima.
Za detaljnije informacije, pogledajte na www.cdc.gov/std

 

MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2012; 61:590-594
Public Information from the CDC and MedscapeĐurđa Žigmundovac Klaić, dr.med.:: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve