Datum zadnje izmjene: 14. 08. 2023.

Radna skupina za preventivne postupke u SAD-u (USPSTF) i dalje preporučuje da se svoj novorođenčadi premažu oči lokalnom antibiotskom masti kako bi se spriječile gonokokne infekcije oka. 

To je stručna preporuka iz kategorije "A", što znači da postoji velika sigurnost da je neto korist velika, odgovara preporuci radne skupine iz 2011. godine. 

U Sjedinjenim Američkim Državama je stopa neonatalne gonokokne upale očiju procijenjena na 0,4 slučaja na 100 000 živorođenih godišnje u razdoblju od 2013. do 2017. godine. Međutim, to je vjerojatno podcijenjeno, napominje radna skupina u svom online izvješću u časopisu JAMA

Gonokokna neonatalna upala očiju može uzrokovati ožiljke rožnice, perforaciju oka i sljepoću već 24 sata nakon rođenja. Bez profilakse se brzina prijenosa gonokokne infekcije s majke na novorođenče kreće od 30% do 50%. 

Radna skupina je naručila "ažuriranje dokaza" kako bi identificirala sve nove dokaze dovoljne za promjenu smjernica iz 2011. godine. Nije bilo novih dokaza pa ostaje preporuka da sva novorođenčad dobije lokalnu profilaksu očiju za zaštitu od gonokoknih infekcija oka. 

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, Američka akademija za pedijatriju, Američko društvo za opstetričare i ginekologe te Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju univerzalnu lokalnu profilaksu oka kako bi se spriječila neonatalna gonokokna infekcija očiju. 0,5%-tna mast za oči s eritromicinom je jedini lijek koji je u tu svrhu odobrila američka Agencija za hranu i lijekove, a nije poznato je li Neisseria gonorrhoeae razvila otpornost na eritromicinsku mast u SAD-u.
 

Prevencija gonokoknih infekcija oka kod novorođenčadi

"Međutim, s obzirom na povećanu antimikrobnu rezistenciju zabilježenu u drugim zemljama, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se pronašle sigurne i učinkovite alternative eritromicinu. Još jedno područje za istraživanje je da li je profilaksa novorođenčadi temeljena na rizicima jednako učinkovita kao i univerzalna profilaksa.", napisala je radna skupina. 

USPSTF također ima dugogodišnje smjernice za otkrivanje gonoreje kod svih seksualno aktivnih žena u dobi od 24 godine i mlađe i kod starijih žena s povećanim rizikom od infekcije, kao i kod trudnica. 

"Iako su stope infekcije gonokokom smanjene otkako su nacionalni programi probira provedeni 1970-ih godina, prijavljeni slučajevi gonoreje nedavno su se povećali, od 105,3 slučaja do 171,9 slučaja na 100 000 stanovnika od 2013. do 2017.g.", navodi radna skupina.
 

IZVOR: https://bit.ly/2sRzlKw
JAMA 2019.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve