Datum zadnje izmjene: 21. 01. 2020.


Spolno prenosive bolesti kao što su klamidija i gonoreja, mogu biti povezane s mrtvorođenjem i prijevremenim porodom, pokazuju rezultati retrospektivne kohortne studije, objavljene on-line 4.9.2013. u časopisu Sexually Transmitted Infections.

Analizirani su podaci iz baze New South Wales (NSW) Perinatal Data Collection, u kojoj su sadržane informacije svih porođaja u Novom Južnom Walesu i podaci iz NSW Notifiable Conditions Information Management System, koji sadržava sve dijagnoze koje je obavezno prijavljivati, kao što su klamidija i gonoreja.

Dr. Bette Liu i kolege sa Sveučilišta New South Wales iz Australije prikupili su podatke o ženama koje su prvi jednoplodni porod imale u periodu između 1999. i 2008. i vrednovali tri moguća ishoda: spontani prijevremeni porođaj (porod prije navršenih 37 tjedana), dijete malo za gestacijsku dob (težina djeteta manja od 10.centile za gestacijsku dob i spol djeteta) i mrtvorođenje.

Ishodi se nisu uzajamno isključivali. Žene su podijeljene u skupine: žene koje su imale gonoreju ili klamidiju više od godinu dana prije začeća, žene koje su ju imale unutar jedne godine od začeća ili su stekle infekciju tijekom trudnoće.

U skupini od 354,217 žena, otkrili su da je 3658 (1.0%) imalo klamidiju prije porođaja, a većina tih žena bila je otkrivena prije začeća (81.3%). Gonoreja je otkrivena u 196 (0.06%) žena, a 84.7% dijagnosticirano je prije začeća. Ukupna stopa spontanih prijevremenih poroda bila je 4.1%, malih za gestacijsku dob bilo je 12.1%, dok je mrtvorođenih bilo 0.6%.

Klamidija je bila povezana sa 17% većim rizikom za spontani prijevremeni porođaj (adjusted odds ratio [aOR], 1.17; 95% confidence interval [CI], 1.01 - 1.37) i 40% većim rizikom za mrtvorođenje (aOR, 1.40; 95% CI, 1.00 - 1.96). Učinjena je prilagodba prema multiplim faktorima, uključujući dob, socioekonomski status, rasu, regiju stanovanja, mjesto rođenja, pušenje, hipertenziju, dijabetes i kontrole tijekom trudnoće.

Žene s gonorejom dvostruko češće imale su spontani prijevremeni porod (aOR, 2.50; 95% CI, 1.39 - 4.50).

Veću vjerojatnost da će biti testirane imale su žene dobi manje od 25 godina koje su rodile između 2005. i 2008., a 4.6% (n=1784) imalo je raniju klamidijsku infekciju.

U usporedbi sa ženama u toj skupini koje nisu imale infekciju, rizik spontanog prijevremenog porođaja bio je značajno veći (aOR, 1.46; 95% CI, 1.19 - 1.79). Vrijeme kada je otkrivena klamidija nije imalo utjecaja na ishod).

"U ovom istraživanju, otkriveno je da je u žena koje imaju svoj prvi jednoplodni porod, ranija anamneza infekcije klamidijom ili najserijom gonoreje povezana s povećanim rizikom spontanog prijevremenog poroda, anamneza klamidije bila je povezana s mrtvorođenjem, ali nijedna od infekcija nije bila povezana s porođajem djeteta malog za gestacijsku dob", napisala je dr. Liu.

Niska incidencija dijagnosticiranja klamidije i najserije podcjenjuje povezanost infekcije i ishoda trudnoće.

Usprkos preporukama iz 2005. godine da se klamidija testira u žena mlađih od 25 godina, testiranje u ovoj populaciji je i dalje nisko, manje od 15%. Također, nije bilo dostupnih podataka o infekcijama za koje nije bilo obaveze prijavljivanja (bakterijska vaginoza i trihomonas vaginalis), koji također mogu biti povezani sa spontanim prijevremenim porodom.

 

Sex Transm Infect. 2013.:: Đurđa Žigmundovac-Klaić, dr.med. :: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni ::
  Novosti - Sve