Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Manje od 1 na 1.000 žena koje su podvrgnute testiranju genitalnih organa na klamidiju i gonoreju prođu i rektalno testiranje tih stanja, izvijestili su američki istraživači.

Više od jedne trećine žena u dobi od 18 do 44 godina je izjavilo da su imale analne odnose što ih dovodi u rizik za rektalnu klamidiju i gonoreju, infekcije HIV-om, infekcije humanim papilomavirusom (HPV) i analni rak.

Smjernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno ne preporučuju probir na rektalnu klamidiju ili gonoreju u žena koje izvješćuju o analnom seksu.

Dr. Guoyu Tao iz CDC-a u Atlanti i kolege su koristili podatke velikog američkog komercijalnog laboratorija kako bi procijenili učestalost i pozitivnost testova na klamidiju i gonoreju u žena u rektumu i ždrijelu. Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu "Clinical Infectious Diseases".

Od 7,9 milijuna žena u dobi od 15 do 60 godina koje su testirane na klamidiju ili gonoreju, manje od 6.000 (<0.1%) je imalo rektalne testove, a samo oko 0.5% je imalo testove u ždrijelu. Samo nešto više od 10% rektalnih testova je bilo pozitivno na klamidiju ili gonoreju: 8,0% ispitanih je bilo pozitivno samo na klamidiju, 2,0% pozitivno samo za gonoreju, a 0,8% je pozitivno za oboje.

Oko 80% žena koje su imale testiranje na rektalnu klamidiju ili gonoreju također su imale genitalno testiranje na klamidiju i gonoreju i testiranje ždrijela na gonoreju. Samo 40% je napravilo bris ždrijela na klamidiju.

Genitalni testovi su bili su pozitivni na klamidiju u 65,3% žena s pozitivnim rektalnim klamidijskim testom - i pozitivni na gonoreju u 41,6% žena s pozitivnom rektalnom gonorejom.

Ako bismo 1.865 žena koje su testirane na sva tri anatomska mjesta testirali samo genitalno, 47,5% ispitanica s pozitivnim klamidijskim ili gonorejskim testom izoliranim rektalno u ždrijelu ne bi bile identificirane kao zaražene, a 46,5% žena s pozitivnim rektalnim testom na klamidiju ili gonoreju ne bi bile identificirane.

Kod žena s pozitivnim rektalnim klamidijskim ili gonorejskim testom, samo 20,0% je dalje praćeno: 17,7% je bilo pozitivno u daljnjem rektalnom testiranju, 5,2% je bilo pozitivno na testiranje u ždrijelu, a 11,7% je bilo pozitivno genitalno.

Istraživači preporučuju "edukaciju žena i zdravstvenih radnika o rizicima analnog seksa; provođenje rektalnog probira kod rizičnih žena koje su navele analni seks u ginekološkoj anamnezi i razvijanje sustava edukacije kako bi se potaknulo kliničare na testiranje svih anatomskih mjesta kod žena koje su imale pozitivan rektalni test."

Dr. Philip A. Chan, medicinski direktor Rhode Island STD Klinike, Brown University, u Providence, je rekao: "Visoke stope rektalne gonoreje i klamidije bile su iznenađujuće, pogotovo s obzirom da smo imali veliki uzorak diljem Sjedinjenih Država. Rektalna gonoreja i klamidija mogu biti češće među ženama nego što se prije mislilo, no treba napomenuti da je samo mali postotak svih žena obuhvaćen rektalnim testiranjem pa je "prava" stopa tih spolno prenosivih bolesti kod žena koje imaju analni seks stvarno nepoznata. "

"Preporuča se da se spolno aktivne žene mlađe od 25 godina i one s višestrukim partnerima godišnje testiraju na gonoreju i klamidiju", rekao je. "Ovo bi vjerojatno trebalo uključivati rektalni probir kao i urogenitalni probir u žena koje imaju analni seks".


"Liječnici i drugi medicinski pružatelji usluga bi trebali pitati o seksualnim ponašanjima kako bi adekvatno pregledali osobe na spolno prenosive bolesti", rekao je dr. Chan. "To uključuje informacije o oralnom, vaginalnom i analnom seksu, što može ukazivati na potrebu za probirom na gonoreju i klamidiju na tim mjestima".

Dodao je: "Udio klamidijskih infekcija u ždrijelu i u anogenitalnom području je značajan. Stoga je važno raditi testove budući da bi anorektalne infekcije na samo jednom mjestu bile neotkrivene i neliječene".

 

IZVOR: http://bit.ly/2yuAf3k
Clin Infect Dis 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve