Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2021.

Stope klamidije i gonoreje porasle su od 2010.-2017. među ženama u dobi od 25-30 godina, otkriva novo istraživanje.

"Trenutne smjernice za probir, koje su postavile dob 24 kao granicu, nisu dovoljne s obzirom na današnje društvene norme, gdje se žene mogu uključiti u ne-monogamne seksualne odnose u  20-tim i izvan 20-tih", rekao je dr. Harvey Kaufman iz Quest Dijagnostics. Pri ažuriranju smjernica za probir, tvorac politike trebao bi razmotriti najnovije preporuke Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju (https://bit.ly/32KCKfY) kao i podatke predstavljene u ovoj studiji, rekao je.

Faktori rizika uključuju novog seksualnog partnera, više od jednog seksualnog partnera, seksualnog partnera s istodobnim partnerima, ili neredovitu upotrebu kondoma od strane ljudi koji nisu u međusobno monogamnim odnosima. Dr. Kaufman i kolege analizirali su više od 17.5 milijuna laboratorijskih rezultata klamidijskih infekcija i gonoreja za žene u dobi od 12.−30. godine od 2010.−2017.

Kao što je zabilježeno u American Journal of Preventive Medicine, pozitivni rezultati pomaknuti su prema starijoj dobi tijekom razdoblja ispitivanja za obje spolno prenosive infekcije (STIs). Trendovi pozitivnosti klamidije povećali su se i za dobnu skupinu od 18. do 24. godine (s 6.1% na 7.4%) i za dob od 25 do 30 godina, s 2.2% na 3.3% (povećanje od 50%). Pozitivna stopa bila je ista za 27-godišnjakinje u 2017. godini (3.5%) kao i za 24-godišnjake u 2010. godini (3.5%). Suprotno tome, stopa je opala tijekom istog razdoblja za najmlađu dobnu skupinu (12.-17.), sa 8.9% na 7.4%.

Slično tome, pozitivnost gonoreje povećala se za 27% za dob od 18.-24. godine i za 117% za dob od 25.-30. godine. Nadalje, 30-godišnje žene testirane na gonoreju u 2017. godini imale su istu stopu pozitivnosti kao i 23-godišnje žene koje su testirane u 2010., i to 0.5%. Suprotno tome, stopa je opala za 14% tijekom razdoblja ispitivanja za dob od 12-17 godina.

Dr. Kaufman je rekao: "Kliničari bi trebali razmotriti sve čimbenike u raspravi o prikladnosti probira klamidije i gonoreje kod svih seksualno-aktivnih žena koje su zainteresirane za očuvanje svog reproduktivnog i općeg zdravlja." Njegov tim trenutno istražuje testiranje klamidije i gonoreje tijekom trudnoće, kao i utjecaj pandemije COVID-19 na testiranje za ove spolno prenosive bolesti.

Stope klamidijske infekcije i gonoreje rastu među američkim ženama u dobi 25. do 30. godine

Dr. Mary Rosser, direktorica, Integrated Women's Health at Columbia University Irving Medical Center u New Yorku, komentirala, "ova studija je u skladu s nacionalnim podacima izvješća slučaja u istom vremenskom razdoblju. Stope gonoreje i klamidije su se povećale, s klamidijom na rekordnim razinama."

"Svi kliničari koji se brinu o ženama trebali bi razmotriti proširenje raspona dobi za probir na klamidiju i gonoreju", rekla je. "Ovi podaci jasno upućuju na to da smo propustili žene s 25 i više godina."

"Ova točka je presudna", rekla je ona, "jer je većina gonoreja i klamidijskih infekcija kod žena asimptomatska, tako da se ne liječi. To dovodi do nepovoljnih reproduktivnih ishoda za žene, kao što su upalna bolest zdjelice, kronična bol u zdjelici, neplodnost i ektopična trudnoća."

 

SOURCE: https://bit.ly/34Tcz9j

American Journal of Preventive Medicine, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve