Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Uzimanje PAPA test izaziva protuupalni odgovor u kojem sudjeluju citokini, koji mogu potaknuti imunološki proces čišćenja ('clearance') humanog papiloma virusa, čime se smanjuje rizik nastanka raka vrata maternice, objavili su istraživači iz Južne Afrike u znanstvenom časopisu Journal of Inflammation.

U ranijem istraživanju, južnoafrički znanstvenici sa Sveučilišta Cape Town proveli su istraživanje kod 2.064 Južnoafrikanke kako bi istražili pojavnost invazivnog raka vrata maternice.

Ispitanice kod kojih je napravljen makar samo i jedan PAPA test u životu imale su nižu pojavnost raka vrata maternice. Znanstveni tim je također uočio statistički značajan pad nalaza HPV infekcije koji korelira s ukupnim brojem PAPA testova napravljenih tijekom života jedne pacijentice.

Ove rezultate podržava drugo, randomizirano istraživanje kod 80 zdravih ispitanica. Kod 41 ispitanice učinjen je PAPA test, dok su 39 pacijentica uključene u istraživanje bez učinjenog PAPA testa. Kod svih pacijentica je na početku istraživanja, kao i dva tjedna kasnije načinjena 'cervikovaginalna lavaža' - ispiranje rodnice i vrata maternice kako bi se izmjerila razina citokina.

Znanstvenici nalaze da su markeri staničnog imuniteta i odgovora T stanica bili povišeni u ispitanica nakon učinjenog PAPA testa. Markeri staničnog imuniteta uključivali su porast interleukina IL-12p70 i TNF-alpha ('tumor necrosis factor'), dok je porast IL-10 ukazivao na pojačani odgovor T stanica.

Nisu nađene promjene u razini interleukina IL-8, IL-1-beta i IL-6.

"Koliko je nama poznato, ovo je prvo istraživanje koje je pratilo učinak uzimanja PAPA test na upalni odgovor vrata maternice", navode znanstvenici iz Cape Towna.

Znanstvenici zaključuju da je ovo "važan korak u pravcu razumijevanja lokalnog odgovora na uzimanje PAPA testa kao jednog od čimbenika koji osigurava dugotrajnu zaštitu od HPV infekcije i poboljšava clearance humanog papiloma virusa".

 

J Inflamm 2007; 4.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve