Datum zadnje izmjene: 19. 05. 2021.

Koronavirus koji uzrokuje COVID-19 rijetko inficira posteljicu, no međutim nova istraživanja ukazuju da je vjerojatnije da će se takva infekcija, ako se dogodi, nastati u ranoj trudnoći.

Analizirajući 12 posteljica zdravih žena, u gestacijskoj dobi od 5 tjedana do 36 tjedana, istraživači su otkrili da stanice u posteljici koje se zaraze koronavirusom imaju površinski protein ACE2, koji virus koristi kao vrata za ulaz.

Kasno u trudnoći, proteinski receptori za koronavirus su pozicionirani na stanicama na način da nisu izlaženi virusu koji cirkulira u majčinoj krvi, što možda štiti posteljicu od infekcije, rekla je koautorica studije dr. Drucilla Roberts iz opće bolnice Massachusetts u Bostonu.

Ovaj "zaštitni" obrazac pozicioniranja rjeđe je prisutan u posteljicama tijekom ranih tjedana trudnoće, kada je ACE2 obično bio prisutan na cijelom opsegu stanica, pokazalo je istraživanje.

To ukazuje na "povećanu ranjivost posteljice na infekciju u ranoj trudnoći", rekla je dr. Roberts.

Placentarna koronavirusna infekcija možda je češća u ranoj trudnoći

"Kako se sve više trudnica oporavlja od infekcije SARS-CoV-2 u prvom tromjesečju, važno je ostati na oprezu u slučaju moguće infekcije posteljice" i prijenosa s majke na fetus, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u Journal of Infectious Diseases.

Koliko se često to događa i učinci na fetus i novorođenče ostaju nepoznati.

 

SOURCE: https://bit.ly/32Ysb9E

Journal of Infectious Diseases, online April 21, 2021.

 

 

Dr. sc. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve