Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Trudnice bi radi veće inteligencije djece trebale jesti više ribe nego što je to sadašnja praksa, ukupno najmanje 225 g (8 unci) tjedno, preporuka je američka Agencije za hranu i lijekove (US Food and Drug Administration - FDA) i Američke agencije za zaštitu okoliša (US Environmental Protection Agency - EPA).

Isti savjet vrijedi i za dojilje i svaku ženu koja planira trudnoću ili bi mogla ostati trudna, uz napomenu da se u odabiru ribe uzima riba s niskom, prihvatljivom razinom žive, koja čini i većinu vrsta ribe koju Amerikanci jedu.

Posljednje smjernice o potrošnji ribe koje su FDA i EPA izdali 2004. godine preporučuju maksimalnu razinu potrošnje od 340 g (12 unci) tjedno, ali ne preporučuju najmanji unos ribe. Dvije agencije su zaječki predstavile prijedlog aktualiziranih smjernica koje prvi puta u trudnoći određuju minimalni unos od 225 g ribe tjedno, što je jednako 2 ili 3 obroka ribe tjedno za trudnice. Mala djeca trebaju jesti jednako toliko obroka ribe, ali u dijelovima primjerenim za svoju dob. Maksimaln preporučena količina ostaje 340 g ribe tjedno. Nove preporuke sukladne su prehrambenim smjernicama izdanim od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi 2010. godine, navode američke agencije.

 

 

 

Optimalan unos

Unos ribe u količini od 225 – 340 g tjedno u trudnoći najbolji je omjer kojim trudnice mogu poboljšati razvojne i zdravstvene beneficije za djecu, a ujedno minimizirati rizik neurotoksičnog djelovanja žive, rekao je Stephen Ostroff, znanstvenik iz FDA. Najbolja nagrada za ovakovu prehranu je porast kvocijenta inteligencije (IQ) u djece, navodi dr. Ostroff.

Većina studija koje su FDA i EPA koristile u izradi nacrta aktualnih smjernica, kako je rekao, poredila je potrošnju ribe u trudnoći s kvocijentom inteligencije u potomaka.

"Ovi rezultati dosljedno pokazuju poboljšanja u [dječjem] IQ među ženama koje su konzumirale više ribe tijekom trudnoće, ili barem preporučeni iznos," rekao je dr. Ostroff, uz napomenu da se pozitivan učinak odnosi i na verbualni i na ukupni IQ.

Postavljanje granica za preporučenu minimalnu količinu unosa ribe je važno, jer većina trudnica iz studija nije bila dostupna za kasnije provjere, rekao je dr. Ostroff. Studija FDA, kojom su bile obuhvaćene 1,000 trudnica, pokazala je da su 21% trudnica jele više ribe u mjesecu koji je prethodio trudnoći, dok je 75% trudnica jelo manje od 110 g (4 unce) ribe tjedno.

Dr. Ostroff je rekao da se na američkom tržištu nalazi dosta vrsta pristupačne ribe s niskom razinom žive, kao što su škampi, losos, konzervirana tuna, som i bakalar. FDA i EPA predlažu, međutim, izbjegavati neke vrste riba iz Meksičkog zaljeva kao što su meso morskog psa, sabljarke, skuše i kralja jer je razina živa u ovih riba na vrhu ljestvice. Preporuke FDA i EPA također obuhvaćaju ograničavanje bijele tune (manje tune) tune na 170 g (6 unca) tjedno.

Obadvije agencije zatražile su javnu raspravu i komentare na predložene smjernice, kao i mišljenje Savjetodavnog odbora FDA za rizike (FDA Risk Communication).

Više informacija o predloženim smjernicama najavio je danas dostupan na web stranicama FDA.

 

 

 

 


FDA Web site




Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve