Datum zadnje izmjene: 12. 01. 2020.

Nikturija, koja obično budi starije osobe tijekom noći, također može pogoditi mlađe odrasle koji su budni i rade noćnu smjenu, pokazuju rezultati nove studije. 

U istraživanju talijanskih medicinskih sestara i medicinskih djelatnika mlađih od 50 godina, "radnici u noćnoj smjeni prijavili su više simptoma donjeg urinarnog trakta, osobito hitnost i nikturiju", rekao je Cosimo De Nunzio iz bolnice Sant'Andrea u Rimu. Radnici s noćnim smjenama također su imali lošiju kvalitetu života, rekao je na Kongresu Europske udruge za urologiju 2019. godine. 

Jedno sažeto izvješće o taksistima koji su radili u noćnoj smjeni i imali su povećane simptome donjeg mokraćnog sustava potaknuli su De Nunzia da se zapita o zdravstvenim radnicima, pa je odlučio primijeniti istu hipotezu na radnike u noćnoj smjeni u zdravstvenom sustavu. 

Od 136 sudionika istraživanja, 66 je radilo tijekom noći, a 70 je radilo od 6 ujutro do 2 sata u talijanskom nacionalnom zdravstvenom sustavu.  Polovica sudionika bili su muškarci, a polovica žene, polovica su bile medicinske sestre, a polovica su bili stanovnici. Prosječna dob bila je 39,5 godina. Dnevne i noćne skupine bile su usklađene za dob, spol i indeks tjelesne mase. Svi su popunili upitnik za prekomjernu aktivnost mjehura (OAB-q), validirani instrument koji se fokusira na simptome i kvalitetu života. Osim toga, istraživači su procijenili kliničke varijable svakog sudionika, kao što su dob, povijest bolesti i potencijalni rizični čimbenici.

Rad u noćnim smjenama povezan s nikturijom i urgencijom

Razlika između noći i dana

Nikturija je češće zabilježena kod radnika s noćnim smjenama nego kod radnika s dnevnim smjenama (10% vs 1%). U multivarijatnoj analizi, rad u noćnoj smjeni bio je neovisni prediktor OAB-q rezultata iznad 30. 

Iako temeljna patogeneza nije dobro shvaćena, ona bi mogla biti povezana s promjenama cirkadijalnih ritmova ili promjenama načina života povezanim s noćnim radom, kao što je višak konzumacije kave i loša prehrana, izjavio je De Nunzio. 

"Preporučio bih liječnicima da istraže radne aktivnosti svojih pacijenata, jer ponekad, ako imaju neugodne simptome mokrenja, mogu mijenjati svoje aktivnosti ili vrstu posla", rekao je. De Nunzio je preporučio da radnici u noćnoj smjeni izbjegavaju višak kofeina, održavaju zdravu prehranu i odmore se nakon cijele noći.

 

Europsko udruženje urologije (EAU) 2019. Kongres: sažetak 659.


 

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve