Datum zadnje izmjene: 01. 05. 2022.

Rana dijagnoza svih solidnih karcinoma prije nego što metastaziraju mogla bi spriječiti 26% do 32% smrti od raka u žena i 18% do 24% u muškaraca unutar 10 godina od postavljanja dijagnoze, procjenjuju istraživači u Australiji.

Te brojke predstavljaju 2.064 do 2.677 manje smrtnih slučajeva od raka godišnje u državi Novi Južni Wales između 2005. i 2014., najnovijeg proučavanog razdoblja.

"Iako je dobro utvrđeno da je dijagnosticiranje raka u ranijoj fazi 'bolje', naša je studija jedinstvena po tome što kvantificira kako bi to 'bolje' moglo izgledati u smislu koliko bi smrtnih slučajeva bilo izbjegnuto unutar 10 godina od postavljanja dijagnoze", pišu autori u članku objavljenom u International Journal of Cancer, "nadajući se da će ovi rezultati pružiti kontinuiranu motivaciju za razvoj učinkovitijih strategija za dijagnosticiranje raka u ranijoj fazi."

Naravno, postizanje takvog "pomaka u praksi je teško", priznaju autor studije Xue Qin Yu, dr. sc. iz The Daffodil Center u Sydneyju i kolege. Prvo, primjećuju Yu i kolege, "dijagnoza u ranijoj fazi može biti izazovna zbog nespecifične prirode mnogih uobičajenih simptoma koje možda ne prepoznaju ni pacijenti ni liječnici." Osim toga, dodaju, izazov za dijagnosticiranje karcinoma u ranijoj fazi "je sveukupno nisko korištenje probira".

Za svoju studiju, znanstvenici su koristili podatke iz skupine od više od 716.000 ljudi u dobi od 15 do 89 godina s dijagnozom solidnog karcinoma u Novom Južnom Walesu između 1985. i 2014. i praćene do 2015. godine.

Kako bi procijenili koliko bi se smrtnih slučajeva moglo izbjeći ako bi se tumori dijagnosticirali ranije, autori su razmotrili dva scenarija. U prvom scenariju pretpostavili su da su svi poznati slučajevi udaljenog raka umjesto toga dijagnosticirani u regionalnoj fazi, a u drugom scenariju pretpostavili su da je polovica slučajeva dijagnosticirana kao regionalna, a polovica kao lokalizirana bolest.

Ranija dijagnoza mogla bi spriječiti više od 20% smrti od raka

Prema konzervativnom, prvom scenariju, oko 18% opaženih smrti od raka u muškaraca i 26% u žena moglo bi se izbjeći. Ukupno je to odgovaralo 21% opaženih smrtnih slučajeva.

Rak debelog crijeva bio je na vrhu liste smrtnih slučajeva koji se mogu izbjeći u muškaraca (27%) i žena (33%), a slijede rak prostate u muškaraca (19%), rak dojke u žena (18%) i melanom u žena (16%) i muškaraca (13%).

Prema drugom scenariju, 24% smrtnih slučajeva od raka u muškaraca i 32% u žena - ili ukupno 28% smrtnih ishoda unutar 10 godina bi se moglo izbjeći.

Istraživači upozoravaju da je njihovo istraživanje ograničeno visokim udjelom slučajeva nepoznate faze. Ipak, navode da su njihovi nalazi u skladu s rezultatima iz Sjedinjenih Država koji pokazuju da je 15% do 25% smrtnih slučajeva povezanih s rakom moguće izbjeći ako se tumori otkriju prije metastaziranja.

"S obzirom na to da je naša studijska skupina dobivena iz registra raka koji se temelji na populaciji s potpunim nabrajanjem karcinoma dijagnosticiranih tijekom razdoblja istraživanja, vjerojatno je da bi se nalazi naše studije, posebno u pogledu stope smrtnih slučajeva koji se mogu izbjeći, mogli generalizirati na druge populacije sa sličnim karakteristikama", pišu Yu i kolege. "Međutim, rezultati mogu biti različiti u zemljama koje imaju različitu mješavinu vrsta raka ili distribuciju stadija pri postavljanju dijagnoze."

 

Int J Cancer. Published online, 2022.

Povezane teme

  Novosti - Sve