Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Rak endometrija i rak jajniku mogu se otkriti analizom ispirka maternične šupljine, rezultat je austrijskog istraživanja po tipu "dokaza koncepta".

"Vjerujemo da naša tehnika ima velike izgleda kao potencijalni test probira u visoko-rizičnoj populaciji za rak jajnika (HROC – high risk for ovarian cancer), a nadamo se također i u općoj populaciji," rekao je Dr. Paul Speiser s Medicinskog sveučilišta u Beču, Austrija.

Ranija istraživanja su pokazala prisutnost stanica ginekoloških karcinoma koji nastaju iz Müllerovih kanala u vratu maternice. U aktualnom istraživanju, Dr. Speiser i kolege su ispitivali mogu li se stanice tih vrsta karcinoma prikupljati ispiranjem maternične šupljine.

Austrijski znanstvenici su analizirali ispirak maternične šupljine kod 30 žena s rakom jajnika, 5 žena s rakom endometrija, 27 žena s benignim ginekološkim bolestima i 7 žena s drugim zloćudnim bolestima koje su obuhvatile ginekološke organe.

Također su ispitani uzroci od 4 žene iz druga dva prospektivna istraživanja u kojima je ispitivana uporaba ispiranja maternične šupljine u dijagnozi raka jajnika i jajovoda i drugih premalignih promjena (n=3) i dijagnozi seroznog tubarnog intraepitelnog karcinoma (STIC) (n=1), koji je prethodnik u nastanku visoko-rizičnog seroznog karcinoma jajovoda (HGSC).

Svi uzorci dobiveni ispiranjem materišta sadržavali su dovoljno DNK za analizu, navodi se u izvješću objavljnom u internetskom izdanju "Journal of Clinical Oncology". Sekvencioniranje sljedećom generacijom identificiralo je barem jednu metaciju u 18 od 30 (60%) žena s rakom jajnika i svih pet žena koje su imale stadij IA endometrijskog karcinoma.

Kod osam od 27 (29.6%) uzoraka od žena s benignom ginekološkom bolesti imale su mutaciju, ali niti jedna od žena nije imala mutaciju TP53 gena, koji je najčešće mtiran kod žena s rakom jajnika.

"Rani podaci ukazuju da je bilo kakva nelagoda usljed ispiranja maternične šupljine u odnosu na intrauterino postavljenje spirale, mjereno na vizualnoj analognoj skali (VAS) u prosjeku 50%, što jej značilo daleko manju nelagodu u odnosu na inserciju spirale," rekao je Dr. Speiser.

"Troškovi otkrivanja TP53 mutacije iz ispirka maternične šupljine primjenom sekvencioniranja DNK sljedećom generacijom bilo je u rasponu bilo kojih drugih laboratorijskih testova koji se temelje na ovaoj tehnologiji. Ukratko, koncept ispirka maternične šupljine osmišljen je tako da postane rutinski test," rekao je znanstvneik.

"Aktualna publikacija je 'dokaz koncepta' da se okultni karcinom može otkriti primjenom koncepta ispirka," objasnio je. "Kao sljedeći korak planiramo studiju probira u visoko-rizičnoj populaciji za rak jajnika, među nositeljicama mutacija BRCA1/2 gena. Samo ako će oa studija biti pozitivna, možemo nastaviti planirati studiju probira u općoj populaicji. Ostaje da se vidi može li ova tehnika otkriti okultne STIC lezije ("sveti gral" u HROC probiru)."

 

SOURCE: http://bit.ly/1QfjDjj
J Clin Oncol 2015.
dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve