Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Postojanje genetski više razine spolnog hormona testosterona povećava rizik od razvoja dijabetesa i nekih vrsta karcinoma kod žena i smanjuje rizik od dijabetesa, ali povećava neke rizike od raka kod muškaraca, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine.

Rezultati, od najveće do sada provedene studije o povezanosti testosterona i bolesti, pokazuju važnost odvojenog proučavanja muškaraca i žena, kažu znanstvenici koji su vodili istraživanje - i ukazuju na potrebu opreza u korištenju dodataka testosterona ili terapija za redukciju hormona.

Tim je upotrijebio genetske podatke više od 425,000 ljudi registriranih u britanskoj Biobanci kako bi identificirao 2,571 genetsku varijaciju povezanu s razlikama u razinama testosterona. Pomoću statističkih analiza i unakrsnom provjerom njihovih rezultata otkrili su da žene koje imaju genetski viši testosteron imaju veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 za 37%.

Visoki testosteron također povećava rizik od karcinoma dojke i endometrija kod žena, pokazala je studija, te povećava rizik od razvoja sindroma policističnih jajnika - hormonskog poremećaja koji utječe na menstruaciju - za 51%.

Međutim, kod muškaraca su istraživači otkrili da viša razina testosterona smanjuje rizik za dijabetes tipa 2 za 14%, ali također povećava rizik od razvoja raka prostate.

Rezultati daju jedinstven uvid u utjecaj testosterona na bolesti i "naglašavaju važnost analize muškaraca i žena odvojeno u studijama jer smo vidjeli različite učinke testosterona na dijabetes", rekla je Katherine Ruth, specijalistica za genetiku na britanskom sveučilištu Exeter, kovoditelj studije.

John Perry, stručnjak sa Sveučilišta u Cambridgeu koji je radio s Ruth, rekao je da ta otkrića doprinose razumijevanju znanstvenika o potencijalnim rizicima i prednostima hormonske terapije.

Različite sklonosti bolestima muškaraca i žena ovisne o testosteronu

"Kod muškaraca se terapije za smanjenje testosterona naširoko koriste za liječenje raka prostate, ali dosad nije bilo izvjesno u kojoj mjeri niža razina testosterona štititi i protiv razvoja raka prostate", rekao je.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/2UCpKqd

Nature Medicine, online 2020.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve