Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Nova studija pokazuje da postoji povezanost između hormona poput testosterona i seksualne želje kod žena u četrdesetim i ranim pedesetim godinama.

Uloga tih hormona kod žena u želji za seksom je ograničena, a drugi faktori kao što su međusobni odnos i raspoloženje igraju puno veću ulogu, kažu znanstvenici na čelu s doktorom John D Randolph (University of Michigan School of Public Health, Ann Arbor).

"Ovo je prvi put da imamo stvarno čvrste dokaze povezanosti seksualne disfunkcije s hormonima, pogotovo s testosteronom, ali su ovi dokazi prilično skromni. Napravili smo veliku studiju s puno žena, a učinci hormona su prilično mali i nisu bili ni približno veliki kao što su psihosocijalni i emotivni utjecaji", rekao je dr. Randolph.

Rad je objavljen online u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism". Dr. Randolph savjetuje da je kod žena koje dolaze u ordinaciju i žale se na probleme vezane s seksualnom disfunkcijom prvo potrebno ispitati kakvi su njeni odnosi s partnerom i uvjeriti se da nije lošeg emotivnog i psihičkog stanja.

Tada treba pitati koristi li lijekove. "Uvjerite se da nije na antidepresivima, jer oni mogu utjecati na seksualnu funkciju. O tome treba razgovarati prije nego što krenemo razgovarati o testosteronu."

 

 

Također pitajte o masturbaciji

Studija je također na svoj način jedinstvena po tome što se bavila pitanjem samozadovoljavanja. To je važna tema, jer "žena ne mora imati partnera za taj način zadovoljstva. Ovako se dobije bolji uvid u njene cjelokupne probleme," rekao je dr. Randolph.

Pitanje o masturbaciji "treba biti na popisu pitanja, jer može pomoći u otkrivanju glavnog problema", naglasio je.

Priznaje da se neki liječnici mogu osjećati nelagodno otvarajući ovu temu, "ali ako žena dolazi i govori o svom seksualnom životu, neće joj biti nelagodno razgovarati o masturbaciji - to je dio seksualnog života, pa bi trebalo biti normalno razgovarati o tome."

Da bi se utvrdilo što sve utječe na seksualni život, dr. Randolph i kolege su proučavali 3,302 sudionica u desetogodišnjoj multietničkoj i kohortnoj studiji o zdravlju žena diljem zemlje (Study of Women's Health Around the Nation - SWAN), koja je pratila žene kroz perimenopauzu u sedam mjesta u SAD-u.

Na početku studije su sve žene imale intaktnu maternicu i barem jedan jajnik i nisu uzimale vanjske hormone. Seksualna funkcija je procijenjena na početku studije ispunjavanjem upitnika, što je ponavljano tijekom narednih 10 kontakata. Uziman je uzorak krvi za ispitivanje razine testosterona u serumu, estradiola, folikul-stimulirajućeg hormona (FSH), SHBG i dehidroepiandrosteron sulfata (DHEAS).

Glavni rezultati su uključivali samostalno izviješće o učestalosti masturbacije, seksualnoj želji, seksualnom uzbuđenju, orgazmi i bolnosti tijekom spolnog odnosa. Masturbacija, seksualne želje i uzbuđenja su bila pozitivno povezana uz razinu testosterona, pa su žene s prirodno višim razinama izvijestile bolje rezultate na svim tim točkama. Masturbacija, uzbuđenja i orgazmi su bili negativno povezani s FSH.

Estradiol nije bio povezan s bilo kojim parametrom seksualne funkcije. To je rezultat koji je iznenadio istraživače.

 

 

 


Nije potrebno mjeriti testosteron kod žena

Budući da su uočene povezanosti između hormona i spolne funkcije bile skromne, dr. Randolph je rekao da ne vjeruje da je korisno mjeriti razinu testosterona kod žena koje imaju poteškoće u tom području života.

"Vjerujemo da postoji veza, ali to je prilično slaba veza u odnosu na povezanost s općim raspoloženjem", ponovio je i nastavio. "Testovi za testosteron nisu precizni kada je vrijednost niska, pa je to oduvijek bio problem kod žena jer one imaju mnogo manju razinu testosterona od muškaraca. Kada smo u području niskih razina, teško je reći što je normalno, a što nije. Postoji i varijabilnost razine hormona od žene do žene, koja je vrlo složena."

Premda neke studije tvrde da terapija testosteronom može poboljšati seksualnu funkciju kod žena kojima su uklonjeni jajnici, postoji mnogo nepoznanica u vezi dugoročnih učinaka na zdravlje.

U svojim nedavno ažuriranim smjernicama za liječenje žena androgenima, Američko društvo za endokrinologiju ne preporučuje propisivanje testosterona kod zdravih žena i poziva na daljnja istraživanja dugoročne sigurnosti terapije testosteronom. Dr. Randolph kaže da se slaže s tim stavom. "Svaka žena koja ima problema sa svojom seksualnom funkcijom treba prvo razriješiti druge probleme: odnos s partnerom je vjerojatno broj jedan u rješavanju problema u seksualnom životu", zaključuje.

 

 

 

 

J Clin Endocrinol Metab, 2014.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve