Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Bilateralna adneksektomija u vrijeme histerektomije – obostrano uklanjanje jajnika i jajovoda u vrijeme odstranjenja maternice, ne povećava rizik od prolapsa zdjeličnih organa kod žena, pokazalo je nedavno istraživanje, sugerirajući da je menopauza ne može biti glavni čimbenik u nastanku cistokele ili rektokele.

Retrospektivna analiza oslanja se na podatke gotovo 9,000 žena, koje su praćene u okviru " Women's Health Initiative estrogen-alone trial". Analiza je provedena kako bi se procijenio nastanak prolapsa zdjeličnih organa u žena u postmenopauzi.

Istraživači su otkrili da je kod žena kod kojih su očuvani jajnici rizik nastanka cistokele ili rektokele bio veći za 23% u odnosu na žene kod kojih je učinjena bilateralna adneksektomija i koje nisu koristile estrogene.

Rezultati su prilagođeni za dob, broj porođaja, pretilost i nacionalnost, naveli su autori. Osim toga, rezultati ukazuju na dodatnu zaštitnu ulogu kirurškog zahvata kojemu ne slijedi hormonska terapija u odnosu na prolaps zdjeličnih organa.

Autori napominju da su iznenađeni nalazom, dodajući da su pretpostavili da histerektomiju i produžena hipoestrogenemeija mogu biti povezani s povećanim rizikom od prolapsa.

Razmišljajući o analizi, izvršna direktorica "NAMS - North American Menopause Sociation", dr. Margery Gass, pretpostavila je da prije ženska dob, a ne menopauza, može biti važniji faktor kada je u pitanju vjerojatnost prolapsa.

Analiza je također potvrdila neke od drugih poznatih rizika za prolaps zdjeličnih organa. Na primjer, rizik je više nego udvostručen u žena koje su rodile više od jednog djeteta. Starija dob, veći paritet, veći indeks tjelesne mase, veći omjer struka i bokova, žene koje nisu afroameričkog podrijetla, sve su to čimbenici koji su povezani s povećanim izgledima za nastanak cistokele ili rektokele.

 

Ključne točke:

 

  • U iznenađujućem nalazu, bilateralna adneksektomija u vrijeme histerektomije nije bila povezana s povećanim rizikom od prolapsa zdjeličnih organa.
  • Zapravo, kirurški zahvat kojemu ne slijedi hormonska terapija mogao bi imati zaštitni učinak protiv razvoja prolapsa.
  • Ovi rezultati ukazuju na to da je dob, a ne menopauza, možda važniji čimbenik u vjerojatnosti nastanka prolapsa.

 

Menopause, 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve