Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Adolescentice koje su primile cjepivo za humani papiloma virus (HPV) nemaju veću vjerojatnost da će oboljeti od spolno prenosivih infekcija nego njihove necijepljene vršnjakinje, pokazuje retrospektivna kohortna studija baze podataka objavljena online 9. veljače u JAMA Internal Medicine.

Anupam B. Jeni, dr.med, iz Department of Health Care Policy, Harvard Medical u Bostonu, Massachusetts, i kolege su tako smanjili proširenu zabrinutost da cjepivo potiče seksualni promiskuitet.

Od 2006. godine, kada je javno zdravstvo počelo s preporukom HPV cjepiva za djevojčice u dobi od 11 godina, mnogi roditelji su oklijevali zbog straha da može doći do promicanja nezaštićenih seksualnih aktivnosti percepcijom smanjenja rizika od spolno prenosivih infekcija (STI) ili da možda djevojke cijepivo shvate kao implicitnu licencu na seks, navode autori.
Istraživači su koristili za potrebe studije veliku longitudinalnu bazu podataka potraživanja osiguranja od 1. siječnja 2005. do 31. prosinca 2010. da bi ispitali je li HPV cjepivo povezano s povećanjem spolno prenosivih bolesti kod žena koje su bile cijepljene u usporedbi s onima koje nisu bile.

U istraživanju je sudjelovalo 21.610 žena koje su cijepljene protiv HPV-a i 186.501 žena u kontrolnoj skupini koje nisu cijepljene. Sve sudionice su bile starosti od 12 do 18 godina u vrijeme upisa. Tijekom studije u trajanju od 5 godina, stopa HPV cijepljenja se povećala s 2,5% na kraju 2006. godine na 27,3% na kraju 2010. godine.

Usporedba seksualne aktivnosti i učestalost STI u obje skupine u godini prije cijepljenja je pokazala da su adolescentice u skupini cijepljenih imale veću vjerojatnost da će biti seksualno aktivnije od svojih necijepljenih vršnjakinja i imale su veću stopu spolno prenosivih bolesti prije i nakon cijepljenja. U godinu dana nakon cijepljenja, stope spolno prenosivih bolesti su bile povećane u obje skupine, 4,3-6,8 na 1000 cijepljenih djevojaka i 2,8 do 4,2 na 1000 za one koji nisu cijepljene.

Uspoređujući promjene stope STI tijekom vremena između cijepljenih i necijepljenih žena istražitelji nisu pronašli dokaze o povezanosti HPV cijepljenja i većim stopama STI (P = .74). "Čak i kod žena kod kojih je bila veća vjerojatnost da će biti seksualno aktivne prije HPV cijepljenja s obzirom da su koristile kontracepcijske lijekove, ne postoje dokazi o povećanom riskantnom seksualnom ponašanju", napisali su.

"Naši rezultati bi trebali biti ohrabrujući za liječnike, roditelje i kreatore politike o HPV cjepivu.“

Iako HPV cjepivo nije povezano s većim stopama spolno prenosivih bolesti, podaci koji pokazuju da cijepljene žene imaju višu stopu spolno prenosivih bolesti prije cijepljenja imaju političke implikacije za javno zdravstvo. "Prvo, zato što žene s poviješću STI imaju veći rizik od kasnijeg izlaganja HPV-u, rano cijepljenje protiv HPV-a je posebno važno kod tih žena.“ napisali su autori.

U pratećem komentaru, Robert A. Bednarczyk, PhD, iz Hubert Department of Global Health, Rollins School of Public Health i Emory University u Atlanti, Georgia, napominje da nova otkrića "ne bi trebala biti iznenađenje za istraživače u području HPV vakcinacije i trebala bi poslužiti kao nastavak informiranja da HPV cjepivo ne dovodi do neodgovornog seksualnog ponašanja.
Iako su mnogo istraživanja rađena da se vide nedostaci HPV cijepljenja, manje ih je usmjereno na nalaženje prednosti, napisao je.


 

JAMA Intern Med. Objavljeno online, 2015.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve