Datum zadnje izmjene: 12. 12. 2020.

Četverovalentno cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) povezano je sa značajnim smanjenjem učestalosti raka vrata maternice u švedskom pregledu više od 1 milijun djevojaka i žena cijepljenih od 2006. do 2017. godine.

Pokazalo se da cjepivo / Gardasil pomaže u prevenciji pojave genitalnih kondiloma i lezija visokog stupnja vrata maternice, ali su do sada nedostajali podaci o utjecaju cjepiva na prevenciju raka vrata maternice.

"Naši rezultati donose podatke koji pokazuju da je četverovalentno cijepljenje protiv HPV-a također povezano sa znatno smanjenim rizikom od invazivnog raka vrata maternice, što je krajnja namjera programa cijepljenja protiv HPV-a", napisali su istražitelji pod vodstvom dr. Jiayaoa Leija, znanstvenika na Odjelu za medicinsku epidemiologiju i biostatistiku Instituta Karolinska, Stockholm, Švedska. Studija je objavljena na internetu u časopisu The New England Journal of Medicine.

"Ovaj rad pruža dokaze o stvarnoj prevenciji raka", komentirala je Diane Harper, dr. med., znanstvenica za prevenciju HPV-a i profesorica na odjelima za obiteljsku medicinu i porodništvo i ginekologiju na Sveučilištu Michigan, Ann Arbor, Michigan. Ona je bila glavni znanstvenik u izvornoj studiji o Gardasilu. Ova studija "pokazuje da četverovalentno cjepivo protiv HPV-a pruža prevenciju od spolno prenosive infekcije HPV-om, koja zapravo smanjuje učestalost raka vrata maternice u mladih žena do 30 godina".

Međutim, dodala je i notu opreza. Ovi novi rezultati pokazuju "da rak vrata maternice može nastati i u cijepljenih žena, ali sporije. Kontinuitet između cijepljenja u ranoj dobi i daljnjeg probira odraslih je iznimno važan", rekla je Harper.

Rak vrata maternice dijagnosticiran je u 19 od 527,871 žena (0.004%) koje su primile barem jednu dozu cjepiva, u odnosu na 538 bolesnica među 1,145,112 žena (0.05%) koje to nisu učinile. Kumulativna incidencija bila je 47 slučajeva na 100,000 cijepljenih žena i 94 slučaja na 100,000 necijepljenih žena. Omjer stope incidencije raka vrata maternice za usporedbu cijepljenih i necijepljenih žena bio je 0.37 – što zapravo znači pad stope raka vrata maternice među cijepljenim ženama od 63%.

HPV cjepivo značajno smanjuje rizik za rak vrata maternice

Smanjenje rizika bilo je još veće među ženama koje su cijepljene prije 17. godine, s kumulativnom incidencijom od četiri prema 54 slučaja na 100,000 za žene cijepljene nakon 17. godine. Omjer stope incidencije bio je 0.12 za žene koje su bile cijepljene prije dobi 17, na prema 0.47 među cijepljenima u dobi od 17 do 30 godina. Sveukupno, "rizik za rak vrata maternice među sudionicama koje su započele cijepljenje prije navršene 17. godine života bio je 88% manji nego među onima koje nikada nisu bile cijepljene", istaknuli su istražitelji.

Ti rezultati "podržavaju preporuku za primjenu četverovalentnog cjepiva protiv HPV-a prije izlaganja infekciji HPV-om kako bi se postigla najznačajnija korist", rekli su istražitelji.

Detalji švedske studije

Za svoj pregled, Lei i kolege koristili su nekoliko švedskih demografskih i zdravstvenih registara kako bi povezali status cijepljenja sa incidentnim karcinomom vrata maternice, koristeći osobne identifikacijske brojeve koje Švedska izdaje stanovnicima. Sudionice su praćene počevši ili na njihov 10. rođendan ili 1. siječnja 2006., ovisno o tome što je kasnije došlo. Pratili su ih, između ostalog, do dijagnoze invazivnog raka vrata maternice; njihovog 31. rođendana; ili do 31. prosinca 2017., ovisno o tome što se prije dogodilo.

Tijekom razdoblja ispitivanja isključivo su koristili četverovalentno cjepivo protiv HPV-a, odobreno u Švedskoj 2006. godine. Sudionice su smatrane cijepljenima ako su primile samo jednu dozu, no istražitelji su krenuli analizirati vezu između incidencije invazivnog raka vrata maternice i broja danih doza.

Između ostalog, tim je kontrolirao dob tijekom praćenja, kalendarsku godinu, mjesto prebivališta, povijest bolesti majke i podatke od roditelja, uključujući obrazovanje i prihode kućanstva. Istražitelji komentiraju kako je moguće da su žene cijepljene protiv HPV-a mogle biti općenito zdravije od necijepljenih žena, pa bi tako imale i manji rizik od raka vrata maternice.

"Umiješanost životnih i zdravstvenih čimbenika poput pušenja, seksualne aktivnosti, oralne kontracepcije i pretilosti ne može se isključiti; poznato je da su ti čimbenici povezani s rizikom za rak vrata maternice", napisali su.

HPV je također povezan s drugim vrstama karcinoma, uključujući analni i orofaringealni karcinom. Ali ti se karcinomi razvijaju dulje vrijeme od raka vrata maternice.

Harper je primijetio da "vjerojatnost nastanka raka zbog HPV tipa 16 od vremena infekcije doseže vrhunac 40 godina nakon infekcije kod analnih karcinoma i gotovo 50 godina nakon infekcije za karcinom orofaringeusa. To znači da će registri, kao u Švedskoj, tijekom sljedećih 40 godina bilježiti podatke koji govore o tome traje li cijepljenje protiv HPV-a dovoljno dugo da spriječi [ove] druge karcinome povezane s HPV-om tip 16 koji se javljaju u kasnijem razdoblju života."


N Engl J Med. Objavljeno online 2020.

 

Dubravka Dedeić, dr.med.

Povezane teme

  Novosti - Sve