Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Žene koje koriste postupke medicinski potpomognute oplodnje (MPO) za ostvarenje trudnoće imaju povećani rizik od hipertenzivnih poremećaja tijekom trudnoće, pokazuje nova studija iz Skandinavije.

Rizik je najveći nakon ciklusa sa smrznuto-odmrznutim embrijem, isto tako i kad se usporedi sa trudnoćama sa svježim embrijem kod iste žene, izvjestili su istraživači u internetskom izdanju znanstvenog časopisa "Human Reproduction".

"Ova studija daje dodatna saznanja o povezanosti komplikacija hipertenzije i reproduktivne tehnologije", rekla je glavna autorica Dr. Signe Opdahl sa norveškog Sveučilišta znanosti i tehnologije u Trondheimu, Norveška.

"Sve veća uporaba MPO u svijetu zahtijeva usredotočenost na sigurnosne aspekte vezane uz reproduktivnu tehnologiju", rekla je. "Povećani rizik kod višestrukih trudnoća nakon MPO objašnjava veliki dio komplikacija."

Dr Opdahl i kolege su proveli populacijsku kohortnu studiju, uključujući vezane podatke iz CoNARTaS zdravstvenih registara u Švedskoj, Danskoj, Finskoj i Norveškoj. Istraživači su uključili sve registrirane MPO trudnoće i uzeli uzorak spontano začetih trudnoća gestacijske dobi od 22 tjedna ili dulje u periodu od 10 godina.

Usporedili su više od 47,000 MPO jednoplodnih trudnoća s gotovo 268,600 spontano začetih jednoplodnih trudnoća, uskladili prema paritetu i godini rođenja. Također su usporedili oko 10,900 MPO i 46,600 spontano začetih blizanačkih trudnoća.

Hipertenzivne bolesti su pronađene u 5.9% MPO jednoplodnih i 12.6% MPO blizanačkih trudnoća i kod 4.7% spontano začetih jednoplodnih i 10.4% spontano začetih blizanačkih trudnoća.

Uspoređujući jednoplodne trudnoće, rizik od hipertenzivne bolesti je bio značajno veći nakon svih postupaka MPO kod prilagodbe za paritet, godinu rođenja, majčinu dob, zemlju i spol potomaka.

Kod jednoplodnih trudnoća, najveći rizik je nađen nakon smrznuto-odmrznutih ciklusa (7.0%). Kod jednoplodnih trudnoća od iste majke rizik je bio 263% veći nakon smrznuto-odmrznutog ciklusa nego nakon svježih ciklusa. Kod blizanačke trudnoće, rizik je bio veći u MPO skupini nakon smrznuto-odmrznutih ciklusa (19.6%), ali ne i nakon svježeg ciklusa.

Istraživači su otkrili jasne razlike u riziku kod in vitro oplodnje i ICSI. "Rizik od hipertenzivnih poremećaja u trudnoćama nakon smrznuto-odmrznutih ciklusa zaslužuje dodatnu pozornost", napisali su.

Upozoravaju da njihova studija ima niz ograničenja, uključujući ograničen broj MPO braće i mogućnost dodatnih faktora koji nisu uključeni. Također nisu imali podatke o svim spontano začetim trudnoćama kod svake žene, tako da ne mogu usporediti rizik kod MPO sa spontano začetim trudnoćama kod iste majke.
"Posebno visoki rizik koji smo pronašli nakon smrznuto-odmrznutih ciklusa i kod jednoplodnih i blizanačkih trudnoća je bio iznenađujući jer su „krio-bebe" bolje od svježih MPO trudnoća za druge komplikacije poput prijevremenog poroda i niske porođajne težine, " rekla je Opdahl.

Glavna autorica Dr. Liv Bente Romundstad, isto iz Norveškog Sveučilišta znanosti i tehnologije, dodaje: "Broj trudnoća nakon smrznuto-odmrznutih ciklusa raste. Uz provedbu novih postupaka oplodnje, važno je proučavati sigurnosne aspekte i definirati potencijalne doprinose vezane uz metode zamrzavanja. "

"Zdravstveni problemi vezani uz "krio-bebe" rođene u nordijskim zemljama su jedan od vrlo prioritetnih područja za buduća istraživanja iz CoNARTaS skupine", izjavila je.

 

IZVOR: http://bit.ly/1Rl2689
Hum Reprod 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve