Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Žene koje su zanijele nakon nekog od postupaka medicinski potpomognute oplodnje (MPO) imaju veću pojavnost depresije nakon porođaja, u usporedbi s rodiljama koje su spontano zanijele.

Ovi podatci rezultati su longitudinalnog istraživanja 87 ispitanica, od kojih su 39 spontano zanijele, a 48 ispitanica zanijele su nakon nekog od postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Sociodemografske i porođajničke karakteristike u obje skupine bile su slične.

Talijanski istraživači iz Center of Reproductive Medicine of the Arcispedale Santa Maria Nuova, Reggio Emilia, pratili su trudnice u razdoblju između 30-32. tjedna trudnoće, potom tjedan dana nakon porođaja i tri mjeseca poslije porođaja.

"Tijekom antenatalnog razdoblja, pojavnost depresivnih ispitanica bila je statistički značajno veća u skupini trudnica kod koje su zanijele nakon nekog od postupaka medicinski potpomognute oplodnje u usporedbi s rodiljama koje su spontano zanijele", objavili su istraživači u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

"Trudnoće nakon postupaka medicinski potpomognute oplodnje bile su daleko češće povezane s pojavom depresivnih simptoma koji mogu trajati i nakon porođaja, što ukazuje na daleko veću emocionalnu osjetljivost ovih žena", navodi se u pratećem uvodniku.

"Nedvojbeno je da depresija ima psihološke temelje", navodi se u nastavku. "Kada nastupi trudnoća, vrlo malo utječe način na koji je trudnoća ostvarena, spontano, indukcijom ovulacije ili potpomognutom oplodnjom", navodi se u raspravi.

"Daleko je važniji utjecaj obično dugog razdoblja neostvarene trudnoće, neuspjelih pokušaja i ekstremne anksioznosti radi ishoda trudnoće."

"Psihološka pomoći trebala bi biti ponuđena i omogućena svim parovima tijekom same terapije neplodnosti, kao i tijekom trudnoće", preporuke su iz zaključka. "Rizik pojavnosti depresije tijekom postupaka medicinski potpomognute oplodnje zahtijeva nadzor kako bi se izbjegle neželjene pojave kao što je to učinak poslije porođajne depresije na psihološki razvitak novorođenčeta."
 

Fertil Steril 2009;91:851-857.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve