Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Po prvi puta je AUA - Američko urološko društvo izdalo smjernice za dijagnostiku i liječenje nekompliciranih rekurentnih infekcija urinarnog trakta, koje naglašavaju važnost kultura i liječenja antibioticima.

"Doista mislimo da su kulture od središnje važnosti u obradi, smanjenju i liječenju rekurentnih infekcija mokraćnog sustava", rekla je dr. Jennifer Anger iz medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Angelesu, koja je vodila odbor za razvoj.

Urinokultura je neophodna za dijagnozu i otklanjanje simptoma infekcija, dodala je.

Anger je predstavila teme smjernica koje su razvijene u partnerstvu s Kanadskom urološkom udrugom i Društvom za urodinamiku, medicinu zdjelice i urogenitalnu rekonstrukciju.

Ponavljane upale mjehura / urotrakta su najčešća bakterijska infekcija kod žena; one pogađaju 50% do 60% žena u nekom trenutku svog života. Smatraju se "ponavljajućim" ako se dogode dva ili više puta u 6 mjeseci ili tri ili više puta u godini.

Antibiotici i profilaksa

Liječenje i profilaksa antibioticima je glavna tema u smjernicama. Kada pacijenti imaju infekcije, "moramo osigurati najkraće vrijeme uzimanja antibiotika koji ima najmanji sistemski učinak na ostatak tijela", objasnila je Anger.

Smjernice preporučuju, na temelju stručnog mišljenja, da kada simptomi uroinfekcije ostanu nakon antibiotske terapije, kliničari ponove kulturu urina kako bi dali adekvatnu terapiju.

Upotreba brusnice kao profilakse je uvjetna preporuka (dokazi razine C). Brusnica - u obliku soka ili tableta - bila je predmetom sve većeg broja randomiziranih kliničkih ispitivanja. Smatra se da je mehanizam djelovanja povezan s sposobnošću proantocianidina u brusnicama da spriječe prianjanje bakterija na sluznicu urološkog trakta.

Upotreba vaginalnog liječenja estrogenom za ublažavanje budućeg rizika od upale mokraćnog mjehura u peri- i postmenopauzalnih žena s rekurentnim upalama urotrakta je umjerena preporuka (dokazi razine B).

Izvan formalnih preporuka, panel se složio da su intermitentni ciklusi antibiotika više doze štetniji za pacijente od kontinuiranih profilaktičkih antibiotika i njihovog rizika kada se IMS i dalje ponavljaju. Pacijenti mogu biti fleksibilniji nego što liječnici misle, objasnila je Anger.

"Pacijenti često postaju sve zabrinutiji zbog ponavljanih terapija antibioticima nego što mi to smatramo", istaknula je. "Često su vrlo otvoreni za koncept čekanja dok se kulture ne naprave prije početka liječenja."

Osim toga, liječnici često podcjenjuju psihosocijalne učinke tog stanja, koji uključuju krivnju i sram. "Ublažavanje straha od ponavljanja, kao i socijalnog i psihološkog opterećenja, ogroman je dio naše skrbi", rekla je.

Smjernice za nekomplicirane ponavljane upale mjehura

Smjernica za utvrđivanje kliničke prakse

Smjernica ne mora nužno mijenjati praksu, ali je potvrđuje, izjavio je dr. Ajay Singla s medicinske škole Harvard i opće bolnice Massachusetts u Bostonu. "Korisno je znati da slijedimo smjernice".

Snažna preporuka da kliničari ne liječe asimptomatsku bakteriuriju "vrlo je korisna", rekao je. "To je bila siva zona jer nije bilo jasnih smjernica o tome kako se treba pozabaviti asimptomatskom bakteriurijom."

Odbor je naveo nedostatak dokaza koji bi podupirali liječenje asimptomatske bakteriurije i jasne dokaze da može uzrokovati štetne posljedice, razvoj infekcija kao što je Clostridium difficile i otpornost na antibiotike.

Odbor se činio pozitivnijim u pogledu dokaza koji podržavaju brusnicu kao neantibiotičku profilaksu nego što je bio, potvrdio je Singla te naglasio da će joj se sada dati više pozornosti. Nema rizika ili negativne posljedice za brusnicu, osim u obliku soka, gdje šećer može predstavljati rizik za dijabetes, dodao je.

 

J Urol. 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve