Datum zadnje izmjene: 08. 03. 2020.

Selektivni agonist beta3-adrenoreceptora vibegron poboljšava simptome i kvalitetu života u bolesnika s prekomjerno aktivnim mokraćnim mjehurom (OAB), izvijestili su istraživači iz Japana. 

U ranijoj fazi 2b randomiziranog ispitivanja s placebom i tolterodinom, vibegron je bio učinkovit i dobro podnošljiv kod ukupno 1,395 bolesnika s prekomjerno aktivnim mokraćnim mjehurom.

Dr. Masaki Yoshida iz Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju u Obu i kolege su proučavali sigurnost i djelotvornost oralne primjene vibegrona 50 mg i 100 mg u ispitivanju faze od 12 tjedana u odnosu na antikolinergijski imidafenacin ili placebo kod 1,224 japanskih bolesnika s prekomjerno aktivnim mokraćnim mjehurom (srednja dob, 59, 90% žena). 

Obje doze vibegrona su značajno poboljšale primarnu krajnju točku, učestalost epizoda mokrenja po danu, u usporedbi s placebom (srednje smanjenje od 2.08 dnevno s vibegron 50 mg i 2.03 dnevno uz vibegron 100 mg, nasuprot 1.21 dnevno s placebom), izvjestili su u znanstvenom glasilu European Urology

Vibegron je u jednoj dozi, u usporedbi s placebom, također značajno smanjio dnevne urgentne epizode, epizodeurgentne inkontinencije, epizode inkontinencije i epizode nikturije i povećano volumen po mokrenju. 

Pored toga, vibegron liječenje dovelo je do značajnih poboljšanja u kvaliteti života, a više od 90% pacijenata izrazilo je zadovoljstvo svojim liječenjem. 

Istraživači nisu statistički uspoređivali rezultate učinkovitosti između vibegrona i imidafenakina. Ukupna učestalost bilo koje nuspojave nastale liječenjem je bila slična među randomiziranim skupinama, a sve nuspojave u vibegron grupama su bile blage ili umjerene u intenzitetu.

Novi lijek ublažava simptome prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura

"Ova randomizirana studija je pokazala da je vibegron klinički koristan za liječenje bolesnika s prekomjerno aktivnim mokraćnim mjehurom", zaključuju istraživači. "Razdoblje liječenja od 12 tjedana je bilo prekratko kako bi se procijenili učinci vibegrona u stvarnom svijetu jer se vibegron može koristiti dulje od 12 tjedana".IZVOR: http://bit.ly/2GEfKSW
Eur Urol 2018.

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve