Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

U usporedbi s drugim čimbenicima koji dovode do anovulacije, trudnoća i oralna kontracepcija povezane su s najnižom stopom obolijevanja od raka jajnika, objavljeno je u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Rezultati ukazuju da jednostavna definicija godina ovulacije nije pogodna za određivanje utjecaja ovulacije na rizik nastanka raka jajnika, navode autori.

Talijanski znanstvenici iz Istituto di Richerche Farmacologiche "Mario Negri" u Milanu, analizirali su podatke iz dvije "case-control" studije kako bi odredili različite čimbenike odgovorne za anovulaciju i njihov utjecaj na rizik nastanka raka jajnika. U analizu su bili uključeni podatci 1.822 pacijentice oboljele od raka jajnika i 4.631 ispitanice iz kontrolne skupine.

Sukladno ranijim istraživanjima, s porastom broja ovulacijskih ciklusa tijekom života, raste učestalost nastanka raka jajnika, navode autori. Primjerice, u usporedbi s ispitanicama iz skupine s najmanjim brojem ovulacijskih ciklusa, ispitanice iz druge i treće četvrtine, kao i skupine s najvećim brojem ovulacija tijekom života, imale su 60%, 65% i 81% veći rizik obolijevanja od raka jajnika.

Jedna godina anovulacije smanjuje rizik nastanka raka jajnika općenito za 2.5%, dok je veličina pada ovog rizika ovisna o uzroku anovulacije. Ukoliko je razlog anovulacije bio trudnoća, spontani pobačaj ili uporaba oralne kontracepcije, smanjenje rizika javljanja raka jajnika iznosilo je 9%, 10% i 8%. Ako je uzrok anovulacije bio kasnija menarcha ili ranija menopauza, smanjenje rizika raka jajnika iznosilo je 1% i 3%.

"Trudnoća i uporaba oralne kontracepcije pružaju snažan zaštitni učinak protiv raka jajnika koji nadilazi očekivani učinak uslijed same anovulacije", zaključuju talijanski istraživači. "Utjecaj trudnoće koja osigurava otprilike godinu dana anovulacije, mnogo je veći od izostanka ovulacije zbog kašnjenja prve menstruacije ili ranijeg nastupanja menopauze, što ukazuje da različiti uzroci anovulacije imaju različit zaštitni učinak na nastanak raka jajnika".

Redoviti ovulacijski ciklusi u kombinaciji s pozitivnom anamnezom - pojavnošću raka jajnika ili dojke u obitelji, dovodi do 3.27 puta većeg rizika pojavnosti raka jajnika.
 

Am J Obstet Gynecol 2007;196:83.e1-83.e7.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve