Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Srčani biomarkeri povišeni su u nekih trudnica s COVID-19, ali značaj nije jasan, kažu istraživači.

"Trenutno znamo da su mnogi biomarkeri možda abnormalni u bolesnika s COVID-19, uključujući upalne, trombotičke i srčane markere", rekla je dr. Sarah Pachtman Shetty iz bolnice Northwell Health Lenox Hill u New Yorku.

Teško je reći bi li kliničari trebali mjeriti srčane biomarkere, a da ne znaju dugoročni klinički utjecaj abnormalnih srčanih biljega na zdravlje tih pacijenata, rekla je. "Imati ove informacije može voditi daljnjem praćenju - na primjer, može pomoći u odluci za buduće testiranje ili snimanje srca."

Napomenula je: "Kada se u trudnice s infekcijom COVID-19 sumnja na oštećenje miokarda zbog simptoma ili drugih nalaza poput promjena EKG, naznačeni su biomarkeri kao što su natriuretski peptid tipa B (BNP) i srčani troponin u serumu, baš kao i u ne-trudnih pacijenata, jer rezultati mogu utjecati na kliničku skrb."

Dr. Pachtman Shetty i kolege analizirali su medicinsku dokumentaciju svih trudnica i žena nakon poroda koje su hospitalizirane zbog COVID-19 u sedam bolnica u zdravstvenom sustavu Northwell u ožujku i travnju, usredotočujući se na 31 ženu koja je zadovoljavala kriterije Nacionalnog instituta za zdravlje za ozbiljne ili kritične slučajeve bolest (srednja dob, 33).

Primarni ishodi bili su povišeni srčani troponini, povišeni natriuretski peptid u mozgu (BNP), bradikardija (<60 otkucaja u minuti) i nizak srčani ritam majke.

Kao što je objavljeno u znanstvneom časopisu 'American Journal of Obstetrics and Gynecology', u 20 žena (65%) su dokazani srčani biomarkeri. Nijedna od njih nije imala ranije kardiovaskularne bolesti ili hipertenziju.

Srčani troponini i BNP bili su povišeni u 22% (4/18) i 30% (3/10) žena čiji su biomarkeri izmjereni. Četvoro žena je radilo transtorakalni ehokardiogram s normalnim rezultatima.

Dvije žene u studiji su umrle; obje su imala povišene srčane troponine, a jedna je imala i povišeni natriuretski peptid tipa B.

Najniži puls bio je u rasponu od 30 do 92 otkucaja u minuti, a bradikardija se pojavila u trećine bolesnica (10/31). Polovica onih s povišenim troponinom i tri četvrtine onih s povišenim natriuretskim peptidom tipa B imale su epizodu bradikardije tijekom hospitalizacije.

Uočena oštećenja miokarda u nekih trudnica s teškim oblikom COVID-19

Retrospektivna studija imala je niz ograničenja, navode autori, uključujući malu veličinu uzorka, heterogenost u laboratorijskim ispitivanjima te pristranost pri snimanju i odabiru.

Dr. Pachtman je rekla: "Toliko je nepoznatog o optimalnom liječenju pacijenata s oštećenjem miokarda povezanog s COVID-19, a dodatni čimbenici igraju ulogu kada je pacijentica trudna. Nužan je timski pristup članova sa stručnošću u svojim poljima za najbolji ishod."

Doktorica Diana Wolfe, direktorica društva Associate Maternal Fetal Medicine Fellowship na Medicinskom fakultetu Albert Einstein / Medicinski centar Montefiore u New Yorku, komentirala je u e-mailu za Reuters Health: "Trenutne preporuke Američke udruge za srce uključuju longitudinalno praćenje kardiologa za žene koje su imale kompliciranu trudnoću. Ovi nalazi sugeriraju isto za trudnice zaražene COVID-om 19 koje pokazuju ozbiljne simptome."

"ACOG praktični bilten 212 o trudnoći i srčanim bolestima (https://bit.ly/2TI5XnL) savjetuje kardiovaskularni pregled za sve trudnice", napomenula je. "Većina kohorte opisane u ovoj studiji bila bi pozitivna na probiru (na temelju vitalnih znakova) i zahtijevala bi mjerenje natriuretskog peptida tipa B nakon čega bi slijedila daljnja srčana procjena s kardio-porodničkim timom."

"Trenutno ne postoji protokol za kontrole tih žena nakon poroda", dodala je. "Međutim, preporučila bih pažljivo praćenje najmanje tijekom prvih šest mjeseci."

 

IZVOR: https://bit.ly/2TthEhE American Journal of Obstetrics and Gynecology, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve