Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Vođenje trudnoće nakon transplantacije srca uvelike se razlikuje po klinikama u SAD-u, a mnogi kliničari pogrešno vjeruju da je trudnoća kontraindicirana u svim slučajevima.

"Vjerujem da se iskustva uvelike razlikuju jer je trudnoća nakon transplantacije relativno rijedak događaj, dijelom i zbog toga što žene u generativnoj dobi rjeđe prolaze transplantaciju srca, a dijelom zato što moraju ispuniti određene kriterije stabilnosti za trudnoću nakon transplantacije." izjavila je koautorica dr. Michelle Kittleson, voditeljica studije o zatajenju srca na Smidtovom institutu za srce u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu.

"Transplantacija ne isključuje nužno mogućnost buduće trudnoće", rekla je dr. Kittleson e-mailom.

Ove godine, objavljena je studija u časopisu Journal of Heart and Lung Transplantation kojom su bile obuhvaćene 91 žene s transplarnitanim srcem, koje su ostvarile sveukupno 157 trudnoća. Dvije trećine trudnoća bilo je uspješno.

Za trenutnu studiju, istraživači su proveli internetsko istraživanje, pri kojem je studijska anketa poslana elektronskim putem timovima koji su se bavili transplantacijom srca u SAD-u između lipnja i kolovoza 2019. godine. Prikupljeno je 122 odgovora, većinom od strane kardiologa (70%) i medicinskih sestara ili koordinatora transplantacije (18% ), pa zatim kirurga (6%).

Najveći udio sudionika ankete (39%) je radio u ustanovama koje obavljaju 20 do 39 transplantacija srca godišnje, dok 11% u ustanovama koje godišnje obavljaju 80 ili više transplantacija. Većina ispitanika (60%) su izjavili da njihovi programi imaju barem jednu osobu kojoj je transplantirano srce i koja je zanijela.

Sveukupno, 37 ispitanika (31%) je reklo da treba izbjegavati trudnoću kod svih primatelja srčanog transplantata. Samo 52 sudionika u anketi (43%) je izjavilo da njihov medicinski centar ima formiranu politiku glede trudnoće nakon transplantacije srca.

Najčešće navođene kontraindikacije uključivale su nestabilnost (89%), smanjenu izlaznu frakciju lijeve klijetke (85%), koronarnu vaskulopatiju alografta (70%), prethodno odbacivanje (62%), prisustvo protutijela specifičnih za donore (57%) i prethodne pred-transplantacijske periferne kardiomiopatije (47%).

Velike razlike u vođenju trudnoće nakon transplantacije srca

Volumen transplantata ili prethodno iskustvo s trudnoćom nakon transplantacije srca nisu bili povezani s preporukama za izbjegavanje posttransplantacijske trudnoće.

Među 84 ispitanika koji su podržavali trudnoću kod primatelja transplantata srca, 50% bi preporučilo genetičko savjetovanje pred koncepciju za sve pacijente. Dodatnih 36% razmatralo bi genetsko savjetovanje ako bi pacijentica imala genetski uzrok zatajenja srca ili kardiomiopatije.

Šezdeset i osam posto ispitanika koji su podržavali trudnoću smatra da odluku o dojenju treba donijeti ginekolog ili specijalist za fetomaternalnu medicinu. Međutim, 21% smatra da to nije sigurno i da ne treba dopustiti.

Većina sudionika koji su podržali trudnoću (69%) su rekli da bi podržali uporabu potpomognutih reproduktivnih tehnologija ako to preporuči specijalista za plodnost.

Smjernice Međunarodnog društva za transplantaciju srca i pluća (ISHLT) preporučuju multidisciplinarni pristup reproduktivnom zdravlju nakon transplantacije srca, napominju autori studije u članku Circulation: Heart Failure.

Treba uzeti u obzir više čimbenika, uključujući savjetovanje prije koncepcije, genetsko savjetovanje ako pacijentica ne zna o osnovnoj etiologiji srčanog zatajenja, sigurnosti imunosupresije, komorbidnim stanjima i hemodinamičkim učincima trudnoće na alograft, u skladu s ISHLT smjernicama.

Jedna velika razlika između trudnoće kod primatelja abdominalnog transplantata u odnosu na torakalni organ je ta što normalni hemodinamički učinci trudnoće mogu izravno utjecati ili utjecati na funkciju transplantata, napominje istraživački tim.

Niska stopa odgovora jedno je od ograničenja studije. Drugo je da ispitanici nisu zamoljeni da konkretiziraju pripadnost transplantacijskom centru, što dopušta mogućnost da odgovori nekih institucija mogu iskriviti rezultate.

"Velike su varijacije između programa, ali i unutar institucija", rekla je dr. Anique Ducharme, direktorica klinike za zatajenje srca na Sveučilištu u Montrealu.

"Neki od mojih kolega (uglavnom stariji muškarci) još uvijek smatraju trudnoću apsolutnom kontraindikacijom za sve naše pacijentice koje su prošle kroz transplantaciju", izjavio dr. Ducharme, koji nije bio uključen u studiju.

Pacijentice bi trebale razgovarati sa svojim transplantacijskim timom ako razmišljaju o trudnoći ili ako zatrudne, rekao je dr. David Baran, direktor i MCS na Medicinskom fakultetu u istočnoj Virginiji i Bolnici za srce Sentara u Norfolku u Virginiji.

"Na neki način tim za transplantaciju predstavlja još jedan roditeljski par - možda nismo zadovoljni svim vašim odlukama, ali kao i većina roditelja, tu smo da vas podržimo u svim vremenima", izjavio je dr. Baran, koji nije bio uključen u istraživanje. "Što ranije tim za transplantaciju bude uključen, to bolje."

 

 

IZVOR: https://bit.ly/2RZD45M Circulation: Heart Failure, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve