Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) je objavio ažurirane smjernice o prevenciji i liječenju tromboembolija u trudnoći, za vrijeme porođaja i nakon poroda. Smjernice su objavljene 13. travnja i najavljene na Svjetskom kongresu RCOG u Brisbaneu, Australija.

VTE se javlja u otprilike 1 na 1000 trudnoća. Može se razviti u bilo koje vrijeme tijekom trudnoće, ali je rizik najveći tijekom prvih 6 tjedana nakon porođaja kada se povećava 20 puta.

Faktori rizika za VTE uključuju

 

 • prethodnu VTE ili trombofilije,
 • pretilost, povećanu životnu dob,
 • nepokretnost i putovanja na velike udaljenosti,
 • hospitalizaciju tijekom trudnoće,
 • carski rez i
 • druge bolesti uključujući bolesti srca, upalne bolesti crijeva i preeklampsiju.


Faktori rizika koji se javljaju tijekom prvog tromjesečja trudnoće uključuju

 

 

 • hiperemezu gravidarum,
 • hiperstimulaciju jajnika i
 • trudnoće iz in vitro oplodnje.

 

 

Smanjenje rizika za venske tromboembolije

Catherine Nelson-Piercy (FRCOG, Guy's and St Thomas' Hospital National Health Service Trust, London, Velika Britanija) i kolege su napravili smjernice za smanjenje rizika za venske tromboembolije tijekom trudnoće na temelju RCOG-ovih The guideline, Green-top Guideline 37a ažurirajući prethodnu verziju objavljenu 2009. godine.

"Naglasak je na procjeni rizika s preporukom da službena procjena rizika VTE s brojčanim bodovanjem vrijedi za sve trudnice i u periodu babinja" rekao je za Medscape Medical News Andrew Thomson, doktor medicine, MRCOG, glavni autor smjernica o liječenju tromboembolije i suradnik na RCOG smjernicama.

"Smjernice govore o čimbenicima rizika koji su identificirani u posljednjih nekoliko studija (npr. mrtvorođenče i hospitalizacija), promjenama u upotrebi tromboprofilakse u različitim stadijima trudnoće, pojašnjenju liječenja trudnica koje imaju naslijednu ili stečenu trombofiliju te kada je prikladno učiniti testiranje za trombofiliju. "objasnio je dr Thomson. "Tu su i promjene u vremenu početka korištenja tromboprofilakse znajući da se mnoge epizode VTE javljaju rano u trudnoći."

Ovisno o broju trenutnih faktora rizika koje pacijentica ima, tromboprofilaksa može početi u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće ili nakon porođaja, a može se nastaviti sve do šest tjedna nakon rođenja.

"Trajanje postporođajne tromboprofilakse za žene koje su rizične je produženo od 7 do 10 dana (au nekim slučajevima i do 6 tjedana)," rekao je dr Thomson.

Osim toga, "smjernice navode da se, u ovom trenutku, oralni antikoagulansi koji nisu antagonisti vitamina K, ne preporučuju tijekom trudnoće ili nakon rođenja kod žena koje doje."

 

 

 

Liječenje venskih tromboebolija

Dr Thomson i Ian A Greer (FRCOG, University of Liverpool, Velika Britanija) izdali su smjernice za liječenje VTE pod nazivom Green-top Guideline No. 37b.

Smjernice preporučuju da bi bolnice trebale imati "dogovoreni protokol za objektivnu dijagnostiku suspektnih VTE tijekom trudnoće." Protokol može uključiti suradnju opstetričara, radiologa, liječnika obiteljske medicine i hematologa.

 

 

 

Najvažnije promjene u ovim smjernicama su

 

 • procjena testiranja D-dimera,
 • pojašnjenje uporabe ultrazvuka u dijagnostici duboke venske tromboze,
 • pojašnjenje majčinog i fetalnog rizika povezanog s dijagnostičkim testovima,
 • mogućnost primjene jednom dnevno heparina niskomolekularne težine za akutno liječenje VTE u trudnoći,
 • prednosti produljene upotrebe heparina niskomolekularne težine u prevenciji posttrombotskog sindroma i to
 • da produljena primjena (2 godine) elastičnih kompresivnih čarapa oboljele noge više nije preporučljiva u prevenciji posttrombotskog sindrom ",

objasnio je dr Thomson.

Buduća istraživanja trebala bi uključivati ulogu ispitivanja D-dimera, pojašnjenje majčinog i fetalnog rizika zračenja kod dijagnostičke obrade, vrednovanje uloge novijih dijagnostičkih modaliteta, optimalno doziranje heparina niskomolekularne težine, sigurnosti i učinkovitost novijih antikoagulansa tijekom trudnoće te strategiju za prevenciju i liječenje posttrombotskog sindroma nakon DVT u trudnoći.

 

Reference:
"Thrombosis and Embolism during Pregnancy and the Puerperium, Reducing the Risk." RCOG Green-top Guideline No. 37a. Objavljeno online April 13, 2015.
"Thromboembolic Disease in Pregnancy and the Puerperium: Acute Management." RCOG Green-top Guideline No. 37b. Objavljeno online April 13, 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve