Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Vođenje trudnoće kod trudnice s hipertenzijom je zastrašujući izazov. Uz ograničene studije djelotvornih terapija i stalno prisutan rizik od štete za nerođeno dijete, nefrolozi se moraju pouzdati u stare znanstvene spoznaje i dobru sreću kako bi uspješno liječili i majku i dijete. Odgođeno liječenje može rezultirati nenadoknadljivim oštećenjem fetusa, a često je prijevremeni porođaj jedina moguća opcija. U jednom od rijetkih randomiziranih studija na trudnicama, istraživači su procijenili djelotvornost i sigurnost tri najčešće korištena oralna antihipertenzivna sredstva: nifedipin, labetalol i metildopu. Gotovo 900 žena u trećem tromjesečju s visokim sistoličkim ili dijastoličkim krvnim tlakom nasumično je podijeljeno u grupe za korištenje jednog od tri lijeka.

Pacijentice u skupini s nifedipinom imale su veću vjerojatnost da će postići primarnu krajnju točku učinkovitosti kontrole i sistolnog i dijastoličkog krvnog tlaka u roku od 6 sati od početka liječenja (bez štetnih događaja) u usporedbi s onima u grupi metildope. Rezultati su bili jednaki za žene liječene labetalolom ili metildopom. Kod pacijentica koje nisu primale dodatne lijekove bilo je vjerojatnije da će one s labetalolom postići primarnu krajnju točku od onih na metildopi. Pažljivija analiza podataka pokazuje da su i nifedipin i labetalol imali veću vjerojatnost od metildope da će ciljani krvni tlak dostići unutar 3 sata.

Rezultati studije i ishodi porođaja nisu se razlikovali između tri skupine lijekova. Neonatalni ishodi bili su također slični, osim što je više djece rođeno s niskom ili vrlo niskom porođajnom težinom u grupi nifedipina, što je rezultiralo da je veći postotak novorođenčadi s nifedipinom primljeno u jedinicu intenzivne njege (ICU). Srećom, nije uočena razlika u neonatalnom preživljenju, potrebi za mehaničkom ventilacijom ili duljini boravka u ICU-u.

Hipertenzija u trudnoći - koji je lijek najbolji?

Ovo je izvrsna studija koja ističe vrijednost nifedipina i labetalola u odnosu na metildopu. Pacijentice su bile uključene u liječenje u trećem tromjesečju (gestacijska dob od 28 tjedana), tako da se rezultati baš i ne mogu ekstrapolirati na bolesnice drugog tromjesečja (gestacijska dob 20 tjedana). Mala težina novorođenčadi u grupi s nifedipinom je zabrinjavajuća bez obzira što nije bilo razlike u bilo kojoj drugoj neonatalnoj komplikaciji. Ovi podaci daju bolje razumijevanje učinkovitosti i sigurnosti nifedipina i labetalola te zaključak da bilo od njih koji može zamijeniti metildopu.

 

Tejas P. Desai. Hipertenzija u trudnoći: koji je lijek najbolji? - Medscape 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve