Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Usporedbom prevalencije infekcije kao i tipa humanog papiloma virusa u roditelja i njihove novorođene djece, znanstvenici su pokazali kako je učestalost vertikalnog prijenosa HPV-a veoma rijetka, unatoč relativno učestalom nalazu ovog virusa u brisu vrata maternice majke.

Kako je HPV infekcija povezana s nastankom genitalnog i oralnog karcinoma, najveća pozornost u smislu redukcije onkogeneze, posvećuje se razvitku anti-HPV cjepiva.

Najznačajnije epidemiološko pitanje je pri tome utvrditi dob ili vrijeme spolnog iskustva kako bi se odredio najbolji trenutak cijepljenja protiv HPV-a.

U spomenutom istraživanju, američki znanstvenici su ispitivali prisutnost HPV infekcije kod 574 trudnice u drugoj polovici trudnoće i neposredno prije poroda. Ujedno su kod svih majki, te kod 68 očeva ispitivani brisovi usne šupljine.

Kod svih novorođenih beba, prosječno 65 sati nakon porođaja učinjeni su genitalni bris i bris usne šupljine.

Prisutnost HPV infekcije u brisu vrata maternice otkriven je kod 29% trudnica, te u brisu usne šupljine kod 2,4% trudnica. Oralna infekcija je potvrđena kod 6% očeva, ali niti jedno od djece ovih očeva nije bilo HPV pozitivno.

Učestalost HPV infekcije kod novorođenih beba je iznosila 1,6%.

Nije bilo razlike u učestalosti prisutnosti HPV-a kod 500 beba rođenih vaginalnim putem i 75 beba rođenih carskim rezom.

Tek kod šest parova majka/novorođenče utvrđena je istodobna infekcija, a samo kod jednog para je na osnovu DNA analize utvrđena podudarnost tipova HPV, što čini učestalost od svega 0,2%.

Kod troje HPV pozitivne djece, već tri mjeseca nakon porođaja rezultati su bili negativni, što upućuje prije na kontaminaciju nego pravu infekciju.

"Iako se HPV infekcija često otkriva u trudnih žena, prisutnost ovog virusa kod novorođene djece je rijetka, te izgleda da je povezana s perzistentnom infekcijom", zaključak je autora. U pratećem uvodniku se napominje kako bi izvor HPV infekcije kod novorođenčeta mogao vjerojatno biti i kontakt s osobljem klinike ili posjetiteljima tijekom ili nakon porođaja.

 

Sex Transm Dis 2004;31:57-64.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve