Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) je obnovio smjernice za liječenje vazomotornih simptoma menopauze (valunga) i vaginalne atrofije.

"Nove smjernice preporučuju nove lijekove ali nema novih rizika ili opasnosti", rekla je Clarisa Gracia, dr.med. (profesor ginekologije i opstetricije, Perelman School of Medicine of the University of Pennsylvania, Philadelphia) koja je sudjelovala u izradi preporuka. Od 112 citiranih referenci, 93 je objavljeno od zadnjeg izvještaja; veliki broj je objavljen unutar zadnje dvije godine. Novi članak, koji se nadovezuje na onaj iz 2001.g., je objavljen u siječnju 2014.g. u Obstetrics&Gynecology.

"Preporuke za hormonsku terapiju su iste kao i prijašnje preporuke. U sadašnjim smjernicama naglasak je na nehormonsku alternativnu potporu kao što su selektivni inhibitori ponovne pohrane serotinina i selektivni inhibitori ponovne pohrane serotinina i norepinefrina u liječenju vazomotornih simptoma.

"Preporučuje se i kombinacija selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotinina sa estrogenima u svrhu smanjenja nuspojava. Potrebno je pratiti dugoročne efekte terapije da se ustanove rizici povezani s novim načinima liječenja", rekla je dr Gracia. Paroxetin je jedini takav lijek koji je odobren sa strane FDA za menopauzalne simptome. Valunzi pogađaju 45 do 82% žena u USA koje ulaze u menopauzu. 10 – 4% žena navode simptome vaginalne atrofije. 87% onih s valunzima imaju valunge svaki dan, a 33% imaju 10 ili više valunga dnevno. Srednje trajanje vazomotornih simptoma je od 4 do 10,2 godine.

WHI studija je pokazala da su najveći rizici hormonalne terapije (estrogen i progestin) venska tromboembolija i rak dojke. Studija iz 2003.g. je potvrdila da rizik konjugiranih estrogena i medroksiprogesteronacetata nadilazi korist terapije.

U izvještaju iz travnja 2013.g. ACOG navodi da su trandermalni flasteri manje rizični od oralne hormonske nadomjesne terapije. Nove smjernice navode da se hormonska terapija ne prekida s 65 godina, jer neke žene imaju valunge koji još dulje traju. Smjernice spominju dva nova lijeka: bazedoxifen umjesto progestina s konjugiranim estrogenom za valunge i prevenciju osteoporoze, te ospemifen za vaginalnu suhoću koja može uzrokovati dispareuniju.

Smjernice spominju koji se načini liječenja trebaju izbjegavati: progestin koji samostalno povećava rizik za rak dojke i testosteron koji nije pokazao pozitivne učinke (osim povećanje seksualnog zadovoljstva); oba načina liječenja dolaze s multiplim rizicima.

Postoje premalo dokaza koji podržavaju upotrebu složenih bioidentičnih hormona, fitoestrogena, biljnih pripravaka ili vježbanja. Klonidin i gabapentin su pokazali određenu učinkovitosti ali nisu odobreni sa strane FDA za liječenje menopauzalnih simptoma.

"S obzirom da svi lijekovi imaju potecijalne nuspojave i rizike, veoma je važno odvagnuti potencijalne rizike i korist liječenja. Terapija mora biti individualna." rekla je dr Gracia u Medscape Medical News.

 

Preporuke su podijeljene na tri razine:

 

Razina A:

Sistemska hormonska terapija, samo estrogenska ili estrogenska s progestinom, je najefektivnija terapija za liječenje vazomotornih simptoma. Male doze i jako male sistemske doze estrogena imaju manji rizik nego standardne doze. Zdravstveni radnici trebaju koristiti individualan pristup i preporučiti najmanju efektivnu dozu i što kraće liječenje.

Tromboembolijske bolesti i rak dojke su rizici hormonskog kombiniranog nadomjesnog liječenja. Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotinina, selektivni inhibitori ponovne pohrane serotinina i norepinefrina, klonidin i gabapentin povoljno djeluju na vazomotorne simptome i alternativa su hormonskoj nadomjesnoj terapiji.

Lokalni estrogeni se savjetuju za izolirane simptome vaginalne atrofije. Jedina nehormonska terapija dozvoljena za liječenje vazomotornih simptoma je paroxetin, a za liječenje dispareunije ospemifen.
 

Razina B:

Podaci ne podržavaju upotrebu samog progestina, testosterona, složenih bioidentičnih hormona, fitoestrogena, biljnih nadomjestaka i promjena u načinu života. Promjene u načinu života obuhvaćaju slojevito oblačenje, smanjenje temperature u prostorijama u kojima se boravi i uzimanje hladnih napitaka. Neestrogenski lubrikanti na bazi vode ili silikona i ovlaživači mogu pojačati bol.

Razina C:

Individualizirati odluku o trajanju liječenja.
 

 


ACOG Revises Guidelines on Treating Menopause Symptoms. Medscape. Dec 23, 2013.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve