Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Žene čiji su seksualni partneri ženskog spola češće obolijevaju od bakterijske vaginoze, rezultat je ispitivanja provedenog u Engleskoj.

"Bakterijska vaginoza ne mora uvijek izazvati simptome i općenito nije opasna infekcija, ali ju je u određenim okolnostima vrlo važno otkriti i liječiti, primjerice prije ginekoloških operacija", pojašnjavaju znanstvenici s King's Collegea iz Londona.

Etiologija bakterijske vaginoze nije jasna. U istraživanju pojavljivanja bakterijske vaginoze ovisno o seksualnoj aktivnosti između žena, znanstvenici su ispitivali 708 lezbijki i žena biseksualnog opredjeljenja, pacijentica jedne od dviju klinika za spolno zdravlje u Londonu.

Potom su uspoređivani rezultati upitnika o spolnom ponašanju s rezultatima ginekološkog pregleda.

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Sexually Transmitted Diseases, kod jedne trećine ispitanica (31.4%) dijagnosticirana je bakterijska vaginoza. "Nalazimo da je bakterijska vaginoza česta kod lezbijki, a izgleda da je mnogo češća nego kod heteroseksualnih žena", navode istraživači.

Multivarijacijska analiza je pokazala da je dijagnoza bakterijske vaginoze bila statistički značajno povezana s brojem ženskih spolnih partnera. "Ovo upućuje na mogući prijenos bakterijske vaginoze spolnim putem", naglašavaju autori.

Ispitanice koje su imale 11 ili više partnerica, imale su 60% veći rizik obolijevanja od bakterijske vaginoze u odnosu na ispitanice koje su imale jednu do pet partnerica.

Rizik obolijevanja od bakterijske vaginoze povećavali su pušenje za 43% i azijsko podrijetlo (148%).

Na osnovi ovih rezultata, autori preporučuju ginekolozima ne zaboraviti pitati svoje pacijentice s bakterijskom vaginozom i o

ženskim spolnim partnerima, te savjetuju pregled i liječenje partnerice.


Sex Transm Dis 2004;31:691-694


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve