Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Naseljavanje debelog crijeva kulturom bakterije laktobacila dovodi do smanjenja rizika nastanka bakterijske vaginoze, navode znanstvenici.

Bakterijska vaginoza je neugodni i bolni poremećaj normalne vaginalne flore, a ne upala. Vodeći uzročnik bakterijske vaginoze - Gardnerella vaginalis, najvjerojatnije stvaranjem sukcinata omogućuje rast i razmnožavanje drugih, a najčešće 4 - 6 anaerobnih bakterijskih vrsta (Bacteroides spp, Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium nucleatum, Mobiluncus spp, Veillonela parvula).

"Crijevo je mjesto odakle potječu patogene bakterije koje izazivaju vaginalnu infekciju", komentiraju američki liječnici. "Naše ispitivanje je prvi dokaz o značaju prisutnosti laktobacila u donjim dijelovima gastrointestinalnog trakta za očuvanje zdravlja rodnice. Ukoliko laktobacili imaju debelo crijevo žene za stalno boravište, tada je ono i stalni izvor laktobacila za obnavljanje prirodne vaginalne flore kada dođe do smanjenja broja ovih prijateljskih bakterija u rodnici, primjerice nakon spolnog odnosa ili tuširanja."

Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Pitsburgu (University of Pittsburgh, Pennsylvania) iznose u najnovijem broju znanstvenog časopisa Journal of Infectious Diseases rezultate ispitivanja u kojem su proučavali uzorke vaginalnih i rektalnih briseva kod 531 ispitanice.

Sveukupno, kod 80% ispitanica laktobacili su naseljavali rodnicu ili i rodnicu i rektum. U najvećem broju slučajeva (67%) radilo se o kolonizaciji sojevima laktobacila koji su producirali vodikov peroksid.

Među laktobacilima koji stvaraju vodikov peroksid, najčešće su u crijevu izolirani Lactobacillus crispatus (16%), L. jensenii (10%) i L. gasseri (10%).

Tek kod 13 (9%) od 147 ispitanica u kojih su u uzorku rodnice ili rektuma pronađeni laktobacili iz skupine L. crispatus ili L. jensenii dijagnosticirana je bakterijska vaginoza, u usporedbi s 12 (44%) ispitanica u kojih su nađeni drugi sojevi laktobacila koji stvaraju vodikov peroksid.

Najniža zastupljenost bakterijske vaginoze (5%) nađena je kod ispitanica u kojih su i rodnica i rektum naseljeni laktobacilima koji stvaraju vodikov peroksid. Rizik javljanja vaginoze sukcesivno je rastao ukoliko su laktobacili naseljavali samo rodnicu, samo rektum ili uopće nisu bili prisutni.

Istraživači navode kako laktobacili prisutni u kiselim mliječnim kulturama kao što su L. acidophilus i L. delbrueckii bulgaricus nisu uopće izolirani niti u rektalnim, niti u vaginalnim brisevima, te bi stoga upotrebaba laktobacilusa iz sojeva L. crispatus i L. jensenii "mogla biti prikladnija u probiotičkom smislu."

 

J Infect Dis 2005;192:394-398.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve