Datum zadnje izmjene: 12. 01. 2020.

Primjena beta-blokera u prvom tromjesečju nije povezana s znatnim povećanjem rizika za kongenitalne malformacije kod potomaka, objavljeno je u nedavnoj međunarodnoj studiji. Čak 1% trudnoće je izloženo beta-blokerima tijekom prvog tromjesečja. Beta-blokatori prelaze posteljicu i pokazali su moguće teratogene učinke u nekim studijama na životinjama, ali njihova povezanost s rizikom za kongenitalne malformacije ostaje kontroverzna. 

Na čelu s dr Brian T. Bateman iz Brigham iz Bolnice za žene i Harvard Medical School u Bostonu, istraživački tim je koristio podatke iz nacionalnih zdravstvenih registara u pet nordijskih zemalja i Medicaid bazu podataka u SAD-u kako bi ispitali povezanost između izloženosti ploda beta-blokerima u prvom tromjesečju i kongenitalnih malformacija. Ograničili su svoju analizu na trudnoće s dijagnozom hipertenzije koje su završile živorođenim novorođenčetom. 

Istraživanje je obuhvatilo 3,577 žena u nordijskoj skupini (19,1% izloženih beta-blokatorima) i 14,900 u američkoj Medicaid grupi (11.2% izloženih beta-blokerima). Relativni rizik od kongenitalnih malformacija u ukupnom poretku, kardijalni defekti i rascjep usne ili nepca su nominalno povećani u obje skupine, ali svi 95% intervali pouzdanosti  uključuju 1.0, prema internetskom izvješću objavljenom u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine

"Gornja granica 95% CI sugerira povećani rizik na 1,000 osoba izloženih beta-blokerima u prvom tromjesečju ne više od 12.6 za kongenitalne malformacije, ukupno, 8.4 za kardijalne malformacije, 3.0 za rascjep usne ili nepca, i 4.0 za CNS malformacije nakon prilagodbe za druge čimbenike, uključujući majčinu hipertenziju ", napominju istraživači. 

Rezultati su bili slični kada su analize prikupile podatke iz obje skupine. U zasebnoj analizi, procjene za sveukupne malformacije su bile slične među ženama izloženim beta-blokerima i onima izloženim blokerima kalcijevih kanala, međutim, intervali pouzdanosti su bili prošireni. 

"U određivanju malog broja ishoda, naša studija ne može isključiti povećanje relativnog rizika za manje uobičajene oblike malformacije, rascjepe usana ili nepca te malformacije CNS-a", zaključuju autori. "Međutim, procjene iz naše analize ukazuju na skromniji porast relativnog rizika za ove malformacije nego što su izvijestile ranije publikacije. Potencijalni rizici za fetus moraju biti uravnoteženi rizicima za majku s netretiranom hipertenzijom."
 

Beta-blokeri u trudnoći nisu povezani s kongenitalnim malformacijama

Dr. Joel G. Ray iz St. Michaelove bolnice i Sveučilišta u Torontu, koji je napisao komentar vezan uz ovo izvješće, izjavio je: "Beta-blokeri uzrokuju porođajne anomalije. Žene koje uzimaju beta-blokatore, i ako planiraju trudnoću, trebaju i dalje to činiti. Ako žena ostane trudna na beta-blokera, onda bi trebala nastaviti s tim lijekovima i samo ih promijeniti u razgovoru sa liječnikom koji vodi trudnoću." 

"Žene s kroničnim visokim krvnim tlakom prije ili u ranoj trudnoći imaju veći rizik od preeklampsije, prijevremenog porođaja i zastoj u rastu fetusa, tako da zahtijevaju nešto intenzivniji nadzor majke i fetusa", rekao je. "Labetalol je preporučen oblik beta-blokera za kontrolu krvnog tlaka u trudnoći", dodao je dr. Ray. U svom uvodniku objašnjava, „Oralni labetalol ima omjer alfa prema beta blokadi 1: 3., s puno manje aktivnosti nego neselektivni beta1- i beta2-adrenergički antagonisti. To znači da, za razliku od konvencionalnih beta-blokera, labetalol smanjuje periferni vaskularni otpor i krvni tlak, ali ima malo utjecaja na brzinu otkucaja srca ili kontrakciju srca." 

Dr. Ming-Sum Lee iz Kaiser Permanente Los Angelesa Medical Center, koji je nedavno analizirao vrste beta-blokera i rizik od niske porođajne težine, izjavio je: "Ovo je važno istraživanje jer su beta-blokeri jedni od najvažnijih najčešće korištenih klasa lijekova za liječenje hipertenzije u trudnoći." 

"Autori su proveli detaljne analize kako bi pokazali da majčina uporaba beta-blokatora nije povezana s velikim povećanjem rizika od kongenitalnih malformacija", rekla je. "Rezultati pomažu u razgovoru i donošenju odluka oko upotrebe beta-blokera u trudnoći." Dr. Lee je dodao: "Kad se raspravlja o potencijalnom riziku od lijekova, jednako je važno razgovarati o mogućem riziku od neliječene hipertenzije, pogotovo jer kronična hipertenzija tijekom trudnoće izlaže novorođenčad od značajnog rizika za kongenitalne malformacije."

 

IZVOR: http://bit.ly/2J0oDc1 i http://bit.ly/2IZEV4U
Ann Intern Med 2019.

 

 


Dr. Dubravka Dedeić
 

Povezane teme

  Novosti - Sve