Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Porođaj carskim rezom u prvoj trudnoći povisuje rizik preeklampsije, placente previje i drugih komplikacija tijekom slijedeće trudnoće, objavljeno je u znanstvenom časopisu Obstetrics and Gynecology.

Norveški znanstvenici sa Sveučilišta u Bergenu, pretpostavili su da opstetrička povijest – anamneza porođaja može imati dodatni učinak u procjeni rizika u slijedećoj trudnoći, te se mora uzeti u obzir u procjeni ovih rizika.

Rezultati potječu iz analize "Norveškog registra poroda" koji je obuhvaćao podatke 637.497 prvih i drugih porođaja u žena koje su prethodno imale najmanje dva porođaja i podatke 242.812 prvih, drugih i trećih porođaja kod žena koje su imale najmanje tri porođaja.

Rizik pojavnosti preeklampsije bio je 2.9 puta veći u žena čija je prva trudnoća dovršena carskim rezom u odnosu na žena čija je prva trudnoća dovršena vaginalnim porođajem. Rizik porođaja djeteta niske porođajne težine bio je veći 1.5 puta, rizik urastanja posteljice ("placenta accreta") 1.5 puta, abrupcije placente 2.0 puta i rupture maternice 37.4 puta u žena čija je prva trudnoća dovršena carskim rezom.

Tako bi u prevenciji porođaja djeteta niske porođajne težine trebalo učiniti 56 manje carskih rezova u odnosu na vaginalne porođaje, a u prevenciji urastanja posteljice 3.700 carskih rezova manje.

U slučaju dva porođaja dovršena carskim rezom, rizik komplikacija tijekom treće trudnoće također je rastao, a stupanj rizika bio je sličan ili čak nešto manji nego nakon samo jednog porođaja carskim rezom.

"Povišeni rizik komplikacija nakon carskog reza može biti uvjetovan samim kirurškim načinom dovršetka porođaja, ili alternativno može biti rezultat djelovanja više čimbenika – perzistirajućeg problema koji predstavlja indikaciju za dovršetak prve trudnoće carskim rezom koji postoji i tijekom slijedećih trudnoća", zaključak je autora.
 

Obstet Gynecol 2008;111:1327-1334.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve