Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Neosporna je povezanost između porođaja dovršenog carskim rezom i kasnijeg razvitka alergije prema hrani, osobito u djece čije majke  već imaju sklonost alergijama.

Carski rez, objašnjavaju znanstvenici iz The Norwegian Institute of Public Health u Oslu, odlaže naseljavanje tankog crijeva novorođenčeta s "prijateljskim" bakterijama. Odgođena ili aberantna kolonizacija crijeva mikroorganizmima nudi objašnjenje za porast alergijskih oboljenja.

Norveški znanstvenici istraživali su podatke o načinu porođaja, uporabi antibiotika od strane majke i djeteta, te prisutnost potencijalnih kofaktora kod 2.803 djece.

Najčešće alergijske reakcije djece uočene od strane roditelja bile su alergija na jaja, ribu ili orahe, a najčešća medicinski potvrđena alergijska reakcija bila je alergija na jaja u dobi od dvije i pol godine.

Statističke analize (logistička regresijska analiza) pokazuju kako je porođaj carskim rezom povezan sa sedam puta češćom pojavom alergijskih reakcija na jaja, ribu i orahe u skupini djece čije su majke već imale alergiju.

Među djecom kod koje je i medicinski testovima dokazana alergijska reakcija na jaja, porođaj carskim rezom je bio četiri puta češći način porođaja.

Povezanost između porođaja carskim rezom i rizika nastanka alergije na hranu bila je veoma slaba i statički nije bila značajna kod majki koje prethodno nisu patile od alergijskih oboljenja.

Nije nađena povezanost između uporabe antibiotika od strane majke ili novorođenčeta i povišenog rizika nastanka alergije na hranu.

Rezultati norveške studije potvrđuju značaj mikrobiološke stimulacije tijekom ranog neonatalnog života.

Utjecaj načina porođaja na kasniji razvitak alergije prema hrani kod djece čije su majke bolovale od alergijskih oboljenja, trebalo bi uzeti u razmatranje već kod planiranja načina porođaja.

 

J Allergy Clin Immunol 2003;112:420-426.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve