Datum zadnje izmjene: 07. 02. 2021.

Celijakija kod trudnica, posebno neotkrivena ili neliječena, može povećati rizik za urođena fetalna srčana i mokraćna oštećenja, kažu istraživači.

"U ovom trenutku je preuranjeno govoriti o probiru svih trudnica na celijakiju, pogotovo jer je celijakija bila povezana sa samo nekoliko vrsta porođajnih mana", rekla je dr. Nathalie Auger sa Sveučilišta u Montrealu u Quebecu."

"Testiranje se može razmotriti za žene s gastrointestinalnim simptomima", rekla je. "Idealno, žene sa pozitivnim testom protutijela na celijakiju trebaju započeti dijetu bez glutena prije 12. tjedna trudnoće kako bi bila učinkovita. To je zato što se većina porođajnih mana formira između 4. i 12. tjedna trudnoće."

Dr. Auger i kolege analizirali su  uzorak za više od dva milijuna dojenčadi rođenih između 1989. i 2016. godine u Quebecu kako bi utvrdili je li celijačna bolest bila prisutna tijekom prenatalnog praćenja, ili su žene zahtijevale hospitalizaciju zbog celijakije prije ili nakon trudnoće.

Rođeno je 125,081 dojenčadi s porođajnim manama, od toga je 2,238 od majki s celijakijom. Celijakija, u usporedbi s bez celijakije, bila je povezana s 1.58 puta većim rizikom od srčanih mana i 1.56 puta većim rizikom od oštećenja mokraćnih puteva.

Rizik od srčanih mana bio je veći za žene s dvije ili više hospitalizacija povezanih sa celijakom (omjer rizika, 3.06) i za one dijagnosticirane nakon porođaja (RR, 1.94). Povezanost sa srčanim manama bila je i jača prije 2000. godine (RR, 2.29), kada je teška celijakija s klasičnom prezentacijom bila češća, prema autorima. Nije bilo povezanosti s drugim vrstama nedostataka. "Žene s celijakijom mogu imati koristi od prenatalnog savjetovanja i modifikacije prehrane kako bi se spriječile porođajne mane".

Trenutna studija dodaje neke vjerodostojne dokaze šačici prethodno objavljenih studija o povećanom riziku od porođaja u žena sa celijakijom.

"Prema saznanjima, ovo je prva studija koja je prijavila prirođene mane mokraćnog sustava, a racionalnu/znanstvenu osnova za tu asocijaciju je... teško razumjeti. Zabilježeno je smanjenje oštećenja mokraćnog sustava kod primjene multivitamina, kako navode autori (https://bit.ly/3hUqK1A), ali dokazi su ograničeni i nisu u potpunosti uvjerljivi."

Najvažnija ograničenja su nedostatak informacija o prehrambenim navikama i dodacima, što je vrlo važno, a također i nedostatak informacija o ocu zahvaćene djece, ne samo u smislu celijakije, nego i drugih bolesti, posebno genetskih. Osim toga, bilo bi dobro uzeti u obzir i druge komorbiditete u analizi, na primjer bolesti štitnjače, kao i lijekove koje su majke možda uzimale tijekom trudnoće."
 

Celijakija u trudnoći može povećati rizik za urođena fetalna oštećenja

Poruka za poneti kući je povećati svijest o celijakoji i razumjeti da je to ozbiljna kronična bolest s ozbiljnim dugoročnim posljedicama, koja često prolazi nedijagnosticirana ili s pogrešnom dijagnozom.
 

Neovisno o njihovom posebnom području, kliničari bi trebali biti više 'na oprezu' za ovu bolest, znati da gastrointestinalni simptomi možda nisu prve manifestacije, a posebno biti oprezni u razmatranju mogućnosti celijakije kod žena reproduktivne dobi."

IZVOR: https://bit.ly/3jBImzV
Gut, online 2020.
 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve