Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Broj cirkulirajućih tumorskih stanica (CTC) neovisni je pretkazatelj dobrog ishoda i/ili smrtnosti u žena s ranim stadijem raka dojke liječenih neoadjuvantnom kemoterapijom, pokazuje meta-analiza. "Ova meta-analiza s osobnim podacima pokazuje kliničku validaciju detekcije cirkulirajućih tumorskih stanica u bolesnica s ranim, ne-metastatskim karcinomom dojke", rekla je dr. Francois-Clement Bidard iz Instituta Curie u Saint Cloudu, Francuska.

Neoadjuvantna ili primarna kemoterapija, standardna terapija za pacijente s velikim, ne-metastatskim karcinomom dojke, ima za cilj smanjenje tumora i iskorjenjivanje diseminacije tumorskih stanica kroz krvnožilni sustav. Dr. Bidard i njeni kolege su analizirali osobne podatke od 2.030 žena s ranim, ne-metastatskim karcinomom dojke liječene neoadjuvantnom kemoterapijom kako bi se istražilo hoće li broj cirkulirajućih tumorskih stanica samostalno predvidjeti ishode i dodati značajnije prognostičke informacije.

Od 1,574 žene s dostupnim podatcima o broju cirkulirajućih tumorskih stanica prije neoadjuvantne kemoterapije, 25,2% je imalo jednu ili više cirkulirajućih tumorskih stanica, 12,6% je imalo dvije ili više cirkulirajućih tumorskih stanica, dok je 5,9% je imalo pet ili više ovih stanica, navode istraživači u "Journal of National Cancer Institute". S prosječnim praćenjem od 59 mjeseci nakon neoadjuvantne kemoterapije, prebrojavanje cirkulirajućih tumorskih stanica prije neoadjuvantne kemoterapije značajno je predvidjelo cjelokupno preživljavanje, dulje preživljenje bez bolesti i razdoblje bez lokalnog recidiva.

U usporedbi sa ženama bez cirkulirajućih tumorskih stanica, omjeri za mortalitet su bili 9% viši za one s jednom, 2,63 puta viši za one s dvije, 3,83 puta viši za one s tri ili četiri i 6,25 puta viši za one s pet ili više cirkulirajućih tumorskih stanica prije neoadjuvantne kemoterapija. Multivarijabilne analize su potvrdile da je broj cirkulirajućih tumorskih stanica prije neoadjuvantne kemoterapije nezavisan prognostički faktor za preživljenje. Broj CTC prije operacije također je značajno predvidio cjelokupno preživljenje i period bez vraćanja bolesti.

Dodavanje osnovnog CTC broja na kliničko-patološke prognostičke modele je donijelo značajno povećanje točnosti predviđanja cjelokupnog preživljavanja, daljeg preživljavanja bez kasnije bolesti i perioda bez lokalnog recidiva

Cirkulirajuće tumorske stanice pretkazuju ishod raka dojke

"Sljedeći je korak dokazati korist, tj. da li pacijenti s ne-metastatskim karcinomom dojke imaju korist od dodatnog podvrgavanja adjuvantnim terapijama", rekao je dr. Bidard. "De-eskalacija (tj. manje adjuvantne terapije u bolesnika bez detektiranih cirkulirajućih tumorskih stanica) se također može uzeti u obzir. Ove dvije strategije moraju biti testirane u istraživačkim protokolima prije usvajanja u rutinskoj praksi".

"Dok će drugi prognostički čimbenici predviđeni ljudskim faktorom (npr. stupanj lezije itd.) prije ili kasnije postati zastarjeli, CTC je ovdje da ostane kao biološki pokazatelj metastaskih recidiva", rekla je. "Predstavlja jedinstvenu priliku za mjerenje i proučavanje pojave novih metastaza u naših pacijenata".


IZVOR: https://bit.ly/2JipTpI i https://bit.ly/2Hk8OPY
J Natl Cancer Inst 2018.g.

 


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve