Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Prepoznavanje ultrazvučne slike i dopplerskog protoka od strane iskusnog ultrasoničara bolji je dijagnostički postupak u razlikovanju dobroćudnih od zloćudnih tumora jajnika u odnosu na određivanje serumskog biljega CA-125, objavljeno je u znanstvenom časopisu "Journal of the National Cancer Institute".

Istraživanje pod nazivom "The International Ovarian Tumor Analysis - IOTA" nije samo pokazalo statistički značajnu prednost ultrazvučnog pregleda iskusnog ginekologa nad određivanjem serumske razine CA-125, već je ukazalo kako određivanje CA-125 u serumu ne donosi nikakovu dodatnu dobrobit u matematičkom modelu razvijenom za procjenu razlike između dobroćudnih i zloćudnih tumora u području adneksa", izjavili su autori istraživanja.

Belgijski znanstvenici iz Katoličkog sveučilišta Leuven, koristili su podatke sakupljene u okviru spomenute studije IOTA kako bi uporedili dijagnostičke domete ultrazvučnog pregleda od strane iskusnog ginekologa s preoperativnom razinom serumskog biljega CA-125 s ciljem postavljanja ispravne dijagnoze i razlikovanja dobroćudnih od zloćudnih tumora jajnika kod pacijentica s nalazom na adneksima.

Ultrazvučnim pregledom 93% tumora jajnika točno je klasificirano u skupinu benignih ili malignih, navode autori istraživanja, dok je serumski biljeg CA-125 s postavljenom graničnom vrijednosti od 30 U/ml točno klasificirao tumor u 72% slučajeva kao benigni ili maligni.

Veća točnost ultrazvučnog pregleda u odnosu na serumski biljeg CA-125 zadržala se i nakon korekcije podataka za menopauzalni status i svaku od specifičnih histoloških dijagnoza, navode istraživači.

Ultrazvučna procjena nalaza na jajniku bila je točnija od vrijednosti CA-125 u serumu i u procjeni razlike između dobroćudnih i borderline tumora, kao i karcinoma ovarija u stadiju I, kako kod pre-, tako i kod postmenopauzalnih žena.

"Zapravo, u ovom trenutku ne vidimo ulogu određivanja serumskog biljega CA-125 u dijagnostici tumora, obzirom na veliku učestalost lažno pozitivnih rezultata kod dobroćudnih stanja, kao što su endometrioza, miomi uterusa i zdjelična infekcija, kao i veliku učestalost lažno negativnih rezultata u borderline slučajevima raka jajnika i u ranijim stadijima invazivnog karcinoma jajnika", navode belgijski znanstvenici.

"Nažalost, još uvijek ne postoje uvjerljivi dokazi za uporabu ultrazvuka unatoč mnogobrojnim izvješćima iz literature o velikoj točnosti transvaginalnog ultrazvuka u klasifikaciji većine tumora jajnika", navode autori. "Točnost dijagnostike, međutim, ovisi o stupnju iskustva ginekologa, a čak i među iskusnim ultrasoničarima postoje male varijacije u točnosti postavljene dijagnoze. "

 

J Natl Cancer Inst 2007;99:1706-1714.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve