Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Žene s bakterijskom vaginozom imaju četiri puta veći rizik infekcije citomegalovirusom (CMV) u odnosu na žene bez ove bakterijske infekcije. Američki znanstvenici s Sveučilišta u Alabami, Birmingham, nalaze da većina CMV-pozitivnih žena je bila inficirana s više od jednim tipom virusa.

Rezultati aktualnog istraživanja potvrđuju ranije nalaze o povezanosti bakterijske vaginoze ("gardnerella vaginalis"), spolno prenosivih bolesti i CMV seroprevalencije odnosno serokonverzije (prisutnosti ili nove pojave protutijela protiv CMV), te također "ukazuju da je lokalno razmnožavanje citomegalovirusa olakšano prisutnošću infekcije donjeg genitalnog trakta gardnerelom i obrnuto", objavljeno je u znanstvenom časopisu "Journal of Infectious Disease".

Znanstvenici su ispitivali briseve rodnice kod 52 mlađe pacijentice, niskih prihoda, koje su pregledane u klinici za spolne bolesti, kako bi bolje razumjeli odnos između bakterijske vaginoze i CMV infekcije genitalnog sustava.

Kod 52% ispitanica s bakterijskom vaginozom izoliran je citomegalovirus, dok 19% ispitanica s bakterijskom vaginozom nisu bile pozitivne na CMV. Sve ispitanice s bakterijskom vaginozom su imale protutijela u krvi protiv CMV u usporedbi s 71% ispitanica koje nisu imale bakterijsku vaginozu.

Većina ispitanica koje su izlučivale citomegalovirus bile su nositeljice više od jednog tipa virusa u donjem genitalnom sustavu, a krvni testovi nalaze da su istodobno bile i seropozitivne na više od jednog tipa virusa, u odnosu na ispitanice koje nisu izlučivale virus.

Znanstvenici su testirali i prisutnost interleukina beta (IL-beta) i interleukina 8 (IL-8) u uzorcima iz rodnice kod 8 CMV pozitivnih i 8 CMV negativnih ispitanica. Nisu registrirane razlike u razini IL-8, dok je razina IL-beta bila viša kod ispitanica koje su izlučivale CMV (1180 pg/mL vs. 74 pg/mL).

"Iako je ovo ispitivanje ograničeno malim uzorkom, naši rezultati ukazuju na bidirekcionalnu interakciju između bakterijske vaginoze i infekcije s citomegalovirusom i vjerojatno drugim genitalnim infekcijama", zaključuju autori.

Autori dodaju da je nužno napraviti prospektivno istraživanje koje bi moglo ukazati na učinak liječenja bakterijske vaginoze na razmnožavanje virusa i lokalni upalni proces.
 

J Infect Dis 2005;192:1727-1730.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve