Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Bakterijska vaginoza - infekcija rodnice bakterijom Gardnerellom vaginalis, nije povezana s ranim nastankom spontanog pobačaja, ali može biti jedan od razloga nastanka spontanog pobačaja nakon 13. tjedna trudnoće.

Premda znanstvenicima ostaje odrediti dobit ranog liječenja ove infekcije, istraživanje engleskih znanstvenika pokazuje neospornu pogodnost "kućne" dijagnostike ove infekcije.

Istraživači iz St.George's Hospital Medical School u Londonu pratili su tijek 1.216 trudnoća, dijagnosticiranih u dobi manjoj od 10 tjedana gestacije.

U praćenju ovih trudnoća bilo je uključeno 32 liječnika opće medicine kao i pet londonskih klinika koje se bave planiranjem obitelji.

Sve trudnice su upućene u tehniku "kućnog" određivanja prisutnosti bakterijske vaginoze pomoću specijalnog vaginalnog štapića, a testovi su kompletirani u 16. tjednu trudnoće. Istodobno je kod svih trudnica rađen test na klamidiju iz vaginalnog obriska, kao i prvog jutarnjeg urina.

Spontani pobačaj prije 16. tjedna trudnoće nastupio je kod 121 trudnice, a bakterijska vaginoza je registrirana kod 174 trudnice.

Iako nije nađena statistički značajna razlika u nastupanju spontanih pobačaja u trudnica koje su imale bakterijsku vaginozu i onih kod kojih je test bio negativan u cjelokupnom promatranom razdoblju, rizik nastanka spontanog pobačaja je bio blago povišen (20%) kod trudnica s vaginalnom infekcijom.

Izdvajanjem kasnijih tjedana trudnoće znanstvenici su dobili zapanjujuće rezultate.

Trudnice s prisustvom bakterijske vaginoze tijekom 13.-15. tjedna imale su tri i pol puta češće nastupanje spontanog pobačaja od onih trudnica kod kojih je vaginalni test bio negativan.

Znanstvenici vjeruju da ovi rezultati nisu slučajni i da prisustvo bakterijske vaginoze može biti povezano s nastankom spontanog pobačaja u drugom trimestru trudnoće. Mehanizam nastanka spontanog pobačaja se tumači širenjem kako infekcije, tako i upalnog odgovora.

Kod 29 trudnica registrirano je prisustvo klamidijske infekcije, od njih je jedna trudnica imala spontani pobačaj.

Utjecaj klamidijske infekcije na nastanak spontanog pobačaja istraživači nisu mogli tumačiti zbog malog broja slučajeva infekcije.

Drugi značajan rezultat ove studije je procjena djelotvornosti "kućnog" testa na bakterijsku vaginozu, što bi u eventualnoj prevenciji ove infekcije moglo imati dodatni značaj.

 

BMJ 2002; 325: 1334-1336


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve