Datum zadnje izmjene: 08. 04. 2024.

Dugotrajni reverzibilni kontraceptivi (long-acting reversible contraceptives -LARC) bi trebali biti prva opcija za seksualno aktivne adolescente, navodi se u smjernicama za sprečavanje trudnoće adolescenata objavljenje od strane American Academy of Pediatrics (AAP). Izmijenjene smjernice su objavljene na internetu u časopisu 'Pediatric's. Preporuke za LARC, kao što su intrauterini uložak (IUD), potkožni implantat ili injekcija depo medroksiprogesteron acetata, kao prvi izbor za kontracepciju su izmijenjene u odnosu na prethodne AAP smjernice iz 2007.godine.

Prema novim smjernicama AAP-a, podaci iz posljednjih 10 godina pokazuju da su LARC, koji nude kontracepcijsku zaštitu u trajanju od 3-10 godina, sigurni za adolescente. "Svake godine, oko 750,000 adolescentica zatrudni, a više od 80% tih trudnoća je neplanirano, što ukazuje na neučinkovitost programa za kontracepciju u ovoj populaciji", napisali su Mary Anne Ott, doktor medicine, i kolege. "Iako su kondomi najčešće korišten oblik kontracepcije (52% žena je navelo uporabu kondoma tijekom posljednjeg odnosa), korištenje učinkovitijih hormonskih metoda, uključujući kombinirane oralne kontraceptive ... i druge hormonske metode, je bilo niže, 31% i 12% u 2011.g. Korištenje visoko učinkovitih LARC, kao što su implantati ili IUD, je bilo znatno niže.

"Pedijatri se ne bi smjeli oslanjati samo na apstinenciju kod razgovora sa svojim pacijenticama o kontracepciji. Apstinencija je 100% učinkovita u sprečavanju trudnoće i spolno prenosivih bolesti, te je važan dio kontracepcijskog savjetovanja. Adolescente treba poticati da odgode početak seksualnog života dok ne budu spremni", navode autori. "Međutim, postojeći podaci ukazuju na to da, s vremenom, mnogi adolescenti odustanu od svojih planova za apstinenciju." Izvješće donosi podatke na kojima se temelje preporuke za uzimanje seksualne anamneze, povjerljivost podataka i savjetovanja; upotrebu i štetne učinke novijih i starijih kontraceptiva kod adolescenata te upotrebu kontracepcije kod adolescenata s posebnim medicinskim stanjima.

Specifične preporuke su sljedeće:

  • Pedijatri trebaju educirati i savjetovati adolescentske pacijente o širokom rasponu kontracepcijskih mogućnosti i osigurati da imaju pristup do njih, s naglaskom na sigurnost, prikladnost i učinkovitost.
  • Pedijatri trebaju educirati adolescente o LARC kao prvom izboru za kontracepciju, uključujući implantat progestina i IUD. Pedijatri koji nisu u mogućnosti omogućiti te metode mladima trebaju ih uputiti na liječnike koji to mogu omogućiti.
  • Unatoč njihovim štetnim učincima, depo medroksiprogesteron acetat i kontracepcijski flasteri nisu samo učinkoviti, nego su i puno sigurniji od trudnoće.
  • Pedijatri bi trebao pružiti adolescentima informacije o kontracepciji i sudjelovati u objavljivanju tih informacija u okviru državnih i saveznih zakona.
  • Može se izdati recept za kontraceptive bez prethodnog ginekološkog pregleda.
  • Pedijatri bi trebali savjetovati adolescente da koriste kondome dosljedno kod svakog spolnog odnosa.
  • Pedijatri bi trebali biti svjesni da hormonske kontracepcijske metode pridonose u regulaciji ciklusa te terapijski djeluju na mnoga medicinska stanja, uključujući akne, dismenoreje i jaka menstrualna krvarenja.
  • Pedijatri bi trebali imati na umu da adolescenti s kroničnim bolestima i invaliditetom imaju seksualni život i imaju kontracepcijske potrebe slične onima kod zdravih adolescenata, s naglaskom na to da određene bolest mogu suziti izbor kontracepcijskih metoda. Pedijatri bi trebali omogućiti dovoljno vremena za savjetovanje o kontracepciji, biti strpljivi i pružiti podršku te pratiti korištenje kontracepcijskih metoda ako je to potrebno.


Pediatrics, Objavljeno online 2014.

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve