Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Uporaba čistih estrogenskih preparata u postmenopauzalnom razdoblju, estrogenska nadomjesna terapija - ENT, praćena je značajno povišenim rizikom za nastanak dva hormonski (estrogenski) ovisna karcinoma: raka endometrija (sluznica maternice) i raka dojke. Kao što je poznato, hormonska kombinirana (estrogensko/progesteronska) nadomjesna terapija - HNT snižava incidenciju raka endometrija, a incidencija raka dojke je blago povišena nakon 10 godišnje primjene HNT. 

Utjecaj čiste estrogenske nadomjestne terapije na učestalost javljanja i nastanak raka jajnika ispitivan je u okviru studije The American Cancer Society's Cancer Prevention Study II, a rezultati su objavljeni u časopisu JAMA, broj 11. u ožujku 2001. godine. Ukupno je ispitano 210.000 pacijentica u postmenopauzalnom dobu, u okviru prospektivne kohortne studije tijekom razdoblja od 1982. - 1996 godine.

U cilju ispitivanja utjecaja ENT na učestalost pojave raka jajnika, pacijentice su grupirane u 3 grupe:

  • pacijentice koje nikada nisu koristile ENT;
  • pacijentice koje su od početka koristile ENT (users at baseline) i
  • pacijentice koje su povremeno koristile ENT (former user).


Tijekom ovih 14 godina praćenja postmenopauzalnih pacijentica kod 944 pacijentice je otkriven rak jajnika. Kod pacijentica koje su od početka menopauzalnih tegoba koristile ENT ('users at baseline') registrira se povišeni rizik nastanka raka jajnika za 50%. Kod pacijentica koje su povremeno uzimale ENT (former user) rizik je bio blago (16%), ali ne i statistički značajno povišen.
 

Estrogeni i rak jajnika

Duljina uzimanja estrogena igrala je ulogu u nastanku raka jajnika u obje grupe pacijentica s povišenim rizikom: ukoliko su pacijentice od početka uzimale ENT i to dulje od 10 godina, rizik javljanja raka jajnika se udvostručavao, a kod pacijentica koje su povremeno uzimale ENT dulje od 10 godina rizik je bio povišen za gotovo 60%. 

Mortalitet od raka jajnika kod pacijentica koje su od početka uzimale estrogensku terapiju iznosi 64,4 od 100.000 žena. Kod pacijentica koje su povremeno uzimale ENT dulje od 10 godina mortalitet je 38,3 od 100.000 žena. Rizik smrtnosti od raka jajnika za žene koje nikada nisu uzimale ENT iznosi 26,4 od 100.000 žena. 

Uzimanje čiste estrogenske nadomjesne terapije dulje od 10 godina u izravnoj je korelaciji s povećanom smrtnošću i obolijevanjem postmenopauzalnih pacijentica od raka jajnika. Povišeni mortalitet se održava gotovo punih 30 godina nakon prestanka uzimanja čistog estrogenskog preparata. Ovo je ujedno prva studija koja pokazuje negativan učinak čiste estrogenske terapije na nastanak raka jajnika.

 

JAMA. 2001;285:1460-1465

 

dr.Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve