Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Britanska studija koja je ispitivala rizike povezane s trudnoćom kod žena s hipertrofičnom kardiomiopatijom - oboljenjem srca obilježenim njegovim povećanjem, ukazuje da većina ovih trudnica dobro podnosi trudnoću.

Studija je obuhvatila praćenje 271 trudnoće kod 127 trudnica s hipertrofičnom kardiomiopatijom, a vođena je u St. George's Hospital Medical School u Londonu.

Više od 90% trudnica s hipertrofičnom kardiomiopatijom nije imalo nikakve simptome prije nastupanja trudnoće. Simptomi osnovne bolesti su se tijekom trudnoće pogoršavali kod manje od 10% trudnica, dok je kod dvije žene nakon porođaja nastupila srčana insuficijencija.

Kod 19 trudnica koje su dobile opću anesteziju i kod 22 trudnice koje su primile epiduralnu anesteziju, nije bilo nikakvih komplikacija. U tri slučaja zabilježena je neočekivana i neobjašnjiva intrauterina smrt fetusa u trudnica koje su uzimale lijekove za "srce" tijekom trudnoće.

Znanstvenici naglašavaju da se, premda većina trudnica u ovoj studiji nije imala značajne srčane probleme tijekom svojih trudnoća, ipak rijetko dešavaju komplikacije, te su planirani porođaj i fetalni nadzor ponekada neophodni.

Ova studija nije uključivala pacijentice s hipertorfičnom kardiomiopatijom koje pate od srčane insuficijencije, a kojima se trudnoća uopće ne preporučuje.

 

Heart 2003; 89: 752-756


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve