Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.

Skupni podatci iz kontroliranih istraživanja koji uključuju više od 16.000 ispitanica, ukazuju da uporaba hormonskog nadomjesnog liječenja smanjuje stopu smrtnosti kod mlađih žena u postmenopauzi, objavljeno je u znanstvenom časopisu The American Journal of Medicine.

Autori ističu glavni zaključak da je "uporaba hormonskog nadomjesnog liječenja u mlađih žena, u kojih menopauza ranije nastupa, a kojima se zapravo hormonsko nadomjesno liječenje i prepisuje u stvarnom životu, povezana s daleko brojnijim i snažnijim povoljnijim učincima nego rizicima."

Američki istraživači iz "Santa Clara Valley Medical Center", San Jose, California, temelje svoje zaključke na meta-analizi 19 randomiziranih, kontroliranih istraživanja i 8 opservacijskih studija. Sva istraživanja su obuhvaćala žene u prosječnoj životnoj dobi manjoj od 60 godina, u trajanju od najmanje 6 mjeseci.

U randomiziranim istraživanjima, koja su obuhvatila 83.000 ispitanica, relativni rizik smrtnosti u skupini pacijentica koje su koristile hormonsko nadomjesno liječenje bio je 27% manji (RR=0,73).

Znanstvenici su potom istraživali skupne podatke iz opservacijskih studija, kojima je praćeno više od 200.000 žena tijekom prosječno 14 godina. Relativni rizik smrtnosti kod ispitanica koje su koristile hormonsko nadomjesno liječenje iznosio je 0,78, odnosno bio je 22% manji u odnosu na žene koje nisu koristile HNL.

Zbrajanjem rezultata, istraživači zaključuju da su "rezultati opservacijskih studija i randomiziranih istraživanja znakovito slični, te da i jedni i drugi pokazuju slično smanjenje stope smrtnosti od približno 25% kod korisnica HNL."

Autori dodaju kako ove rezultate treba interpretirati u svjetlu potencijalnih korisnih i štetnih učinaka hormonskog nadomjesnog liječenja. "Mlađe žene u menopauzalnoj tranziciji imaju ne samo veću kvalitetu života ukoliko uzimaju hormonsko nadomjesno liječenje, već i žive dulje uz hormone."

 

Am J Med 2009;122:1016-1022.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve