Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Vrlo zanimljiva studija načinjena je institutu Karolinska u Švedskoj, pri čemu je na osnovi podataka nacionalnog registra za rak istraživana pojava i vrsta prvog sljedećeg karcinoma u žena oboljelih od karcinoma cerviksa / vrata maternice, kao i prvog karcinoma u njihovih muževa.Pri tome je istraživana eventualna uloga HPV infekcije u nastanku raka organa orofaringealnog sustava (jezik, krajnici, grkljan) s posebnim osvrtom na karcinom krajnika / mandula, tonzila. Podaci su standardizirani (standardized incidence ratio = SIR) prema godinama starosti u vrijeme postavljanja dijagnoze, razmaku pojave u odnosu na prvi karcinom, spolu, socijalno-ekonomskom statusu i mjestu stanovanja. 

Pacijentice koje su oboljele od karcinoma cerviksa češće obolijevaju od drugog karcinoma na različitim mjestima, a incidencija karcinoma krajnika kod njih je dva i pol puta povišena tek u grupi pacijentica starijih od 50 godina. Kod supružnika ovih pacijentica bilježi se značajan porast pojavnosti karcinoma jezika i krajnika (i to dvostruki),a prije svega karcinoma krajnika. Muževi pacijentica s dijagnozom CIS imaju dva i pol puta povišenu incidenciju za nastanak karcinoma krajnika. Ovaj rizik raste i dalje kod invazivnog karcinoma - muževi pacijentica s invazivnim karcinomom cerviksa imaju gotovo tri puta povišenu incidenciju karcinoma krajnika. 

Povećano javljanje karcinoma krajnika u supružnika pacijenica s HPV asociranim lezijama vrata maternice podržava hipotezu o eventualnoj ulozi HPV infekcije u nastanku karcinoma krajnika. Ovdje je svakako za spomenuti dodatne faktore kao što su pušenje, alkohol i njihova međudjelovanja. 

U jednoj drugoj studiji koja potječe iz Meksika, Universidad de Guadalajara School of Medicine, naknadno je poslije operacije urađena HPV tipizacija u 13 uzoraka karcinoma krajnika i ždrijela (6 uzoraka karcinoma krajnika i 7 uzoraka karcinoma ždrijela). Kod 11 pacijenata (85%) je izoliran HPV virus tip 31, što je prvi izvještaj u svijetu o mogućoj ulozi HPV tipa 31 u nastanku tonzilarnog i nazofaringealnog karcinoma. 

HPV infekcija i karcinom krajnika

Znanstvenici iz Meksika smatraju da prisustvo HPV u ovim uzorcima ukazuje na lošu oralnu higijenu uz nizak socio-ekonomski status u odraslih ljudi.


Eur J Cancer Prev 2000 Dec; 9(6):433-7
Ear Nose Throat J 2000 Dec;79 (12):942-4

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve