Datum zadnje izmjene: 16. 02. 2020.

Kod trudnica koje nisu rodile do 41. tjedna postoji manja vjerojatnost komplikacija tipa poroda carskim rezom ili perinatalne smrtnosti prilikom induciranog poroda nego ako se pusti da priroda ide svojim putem, ukazuju istraživanja. 

"Ravnoteža prednosti i štete za dijete se mijenja oko 41. tjedna kada je beba spremna za porod, a raste rizik perinatalne smrtnosti", navodi glavna autorica studije Philippa Middleton , South Australian Health and Medical Research Institute i University of Adelaide. 

Iako doktori već dugo razumiju rizik predugog trajanja trudnoće, nije jasno pomažu li bolnice u smanjenju tih rizika svojom politikom ohrabrivanja na inducirani porod, pišu Middleton i njezini suradnici u Cochrana Database of Systematic Reviews. U svrhu te analize, istraživači su proučili podatke iz 30 nasumičnih kontroliranih ispitivanja s više od 12,000 trudnica. Šest proba je izvedeno u SAD-u, četiri u Ujedinjenom Kraljevstvu, po tri u Kini i Norveškoj, po dvije u Indiji , Tajlandu i Švedskoj, i po jedna u Austriji, Kanadi, Finskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švedskoj i Tunisu. 

Ispitivanja su uspoređivala ishode u slučajevima kada su bolnice ili porođajni centri prakticirali politiku da se induciraju trudovi kada bi trudnoća nastavila nakon očekivanog datuma poroda s ishodima kada je praksa bila da se žene pusti da pričekaju prirodni početak trudova ili da pričekaju malo duže do induciranog poroda. U usporedbi s čekanjem, inducirani porodi su povezani s 67% manjim rizikom od perinatalne smrti djeteta. Dvije bebe su umrle u skupini koja je prakticirala inducirani porod, naspram 16 u grupi koja je prakticirala čekanje. 

Izračuni istraživača nalažu kako bi inducirani porod spriječio jednu smrt na 426 kasnih poroda. U skupini s induciranim porodom, također je bilo manje mrtvorođene djece: jedno naspram 10 u drugoj kontrolnoj skupini. 

Kod prakticiranja induciranog poroda, postojala je i 8% manja šansa da će žene biti podvrgnute carskom rezu. 

Indukcija poroda nakon 41. tjedna trudnoće može spasiti život bebama

Nije pronađena značajna razlika kod komplikacija poput krvarenja, puknuća međice ili duljine ostanka u bolnici između dviju grupa. 

Bebe su, doduše, imale 12% manju šansu da ostanu u intenzivnoj neonatalnoj njezi nakon induciranog poroda.


 

IZVOR: https://bit.ly/2xQrjqK
Cochrane Database Syst Rev 2018.

 

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve