Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Spolni odnos u terminu porođaja povezan je s ranijim nastupanjem poroda i smanjuje potrebu indukcije porođaja tijekom 41. tjedna trudnoće, rezultat je prospektivnog, longitudinalnog ispitivanja objavljenog u znanstvenom časopisu Obstetrics & Gynecology.

"Točan učinak spolnog odnosa na nastupanje prijevremenog poroda nije siguran", navode malezijski znanstvenici sa sveučilišta u Kuala Lumpuru. "Vođenje ljubavi tijekom kasne trudnoće, kao i postizanje orgazma trudnice povezano je s manjim rizikom nastupanja prijevremenog porođaja. Međutim, suprotno tomu, drugi radovi su pokazali kako je spolni odnos tijekom trudnoće također povezan i s prijevremenim porođajem."

Malezijski znanstvenici su pozvali 344 zdrave trudnice urednog tijeka trudnoće i točno određene gestacijske dobi na praćenje spolne aktivnosti i vođenje dnevnika spolnih odnosa od 36. tjedna trudnoće do porođaja. Kod 200 trudnica je nakon poroda bilo moguće analizirati kompletirani dnevnik spolne aktivnosti krajem trudnoće. Istraživani su učestalost spolnih odnosa, prekoračenje termina, prenošenje dulje od 41 tjedna, indukcija porođaja u 41. tjednu trudnoće i način poroda.

Na učestalost spolnih odnosa u vrijeme porođaja utjecali su shvaćenje trudnice o sigurnosti spolnog odnosa, etnička pripadnost trudnice i starosna dob partnera. Uporabom multivarijabilne logističke regresijske analize i nakon korekcije podataka za moguće kofaktore, znanstvenici nalaze kako je spolni odnos u terminu poroda statistički znakovito i neovisno povezan sa smanjenjem učestalost prekoračenja termina za 72%, prenošenjem trudnoće nakon 41. tjedna za 90%, te smanjenjem učestalosti indukcije poroda za 92%. Većina poroda je nastupila unutar 2 dana od spolnog odnosa, iako je registriran učinak na porod do pet dana od spolnog odnosa.

Broj parova koji bi trebao imati spolni odnos u 39 tjednu trudnoće kako bi se izbjegla jedna indukcija poroda iznosi pet. Spolni odnos u terminu poroda nije statistički znakovito utjecao na operativno dovršenje porođaja.

"Vođenje ljubavi u terminu porođaja povezano je s ranijim nastupanjem trudova i poroda, te zahtijeva manji broj indukcija poroda u 41. tjednu trudnoće", navode autori. "Ovi rezultati imaju važne kliničke posljedice jer je indukcija poroda u 41. tjednu česta praksa u porodništvu."

Autori preporučuju potvrdu ovih rezultati intervencijskim ispitivanjima.

"Bilo koja intervencija temeljena na tako složenom pitanju kao što je spolni odnos ima promjenjive izglede za učinkovitu primjenu, a proširenost takove prakse zahtijeva davanje određenje sigurnosti pacijenticama prije davanja ovih preporuka", zaključuju autori.

Spolni odnos ubrzava nastupanje porođaja u terminu vjerojatno učinkom prostaglandina iz sjemene tekućine, kao i aktivacijom mišićja maternice tijekom stimulacije grudi i samog fiziološkog akta spolnog odnosa i orgazma.

Aktualno ispitivanje pokazuje obrnuti odnos između učestalosti spolnih odnosa u vrijeme termina poroda s jedne strane te prekoračenja termina i prenošenja trudnoće. Spolni odnos ubrzava nastupanje porođaja tijekom trudnoće nakon 36. tjedna, a porod najčešće nastupa unutar dva dana od spolnog odnosa.

 

Obstet Gynecol. 2006;108:134-140.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve