Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Rezultati aktualnog istraživanja temeljem pouzdanih molekularno genetičkih testova ukazuju da je endometrioza prethodnik nekih oblika raka jajnika, objavili su engleski i američki istraživači u znanstvenom časopisu International Journal of Cancer.

Unatoč stalnim nalazima histološke i epidemiološke povezanosti istodobne pojave endometrioze i raka jajnika, do sada nije bilo jasno da li se endometrioza može smatrati prethodnikom ovih oblika raka jajnika ("endometriosis-associated ovarian cancer") ili možda postoji izravna povezanost obzirom na slične predisponirajuće čimbenika u nastanku obje vrste oboljenja, navode znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu.

Znanstvenici su analizirali 10 slučajeva karcinoma jajnika (4 endometroidna i 6 karcinoma svijetlih stanica ili "clear cell" karcinoma ovarija) kod kojih je istodobno postojala endometrioza, pri čemu su ispitivane zajedničke molekularne genetičke promjene u tumoru i u odgovarajućem uzorku endometrioze.

Znanstveni tim je otkrio 63 gubitka hererozigotičnosti u uzorcima karcinoma, pri čemu su njih 22 istodobno registrirana i u pripadajućem uzorku endometrioze.

"U svim slučajevima je gubitak heterozigotičnosti pogađao jednake alele u uzorku karcinoma i u uzorku endometrioze", navode istraživači.

Nadalje, statističke analize ukazuju da "nije vjerojatno kako se ove zajedničke genetičke promjene pojavljuju u neovisnim događajima", navode znanstvenici, "a ove nalaze bi trebalo smatrati dokazima kako bi se endometrioza mogla smatrati klonalnim prekursom karcinoma ovarija povezanih s endometriozom."

Znanstveni tim naglašava potrebu dodatnih ispitivanja koja bi utvrdila kako bi se molekularni biljezi progresije mogli iskoristiti u otkrivanju žena s endometriozom koje imaju povišeni rizik nastanka raka jajnika povezanog s endometriozom.

 

Int J Cancer 2006;119:556-562.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve